Zenergy erhåller en halv miljon kronor i bidrag från statliga Vinnova för kommersialisering av energieffektiva så kallade nära-nollenergibyggnader (NZEB) baserade på bolagets patenterade och varumärkesskyddade ZIP-Element.
Uppförandet av prototypbostäder planeras till det första kvartalet 2018. Marknaden för nära-nollenergi-bostäder väntas växa kraftigt då samtliga nya byggnader inom EU måste klara av dessa stränga energikrav från och med 2021.
– Det är glädjande att Vinnova ser de stora fördelarna med vårt ZIP-Element, som möjliggör snabb och kostnadseffektiv produktion av bostäder och andra byggnader i enlighet med mycket högt ställda krav på isoleringsförmåga, brandskygg och fuktresistens, säger Zenergys vd Olle Magnusson.
Bolaget siktar på att erhålla CE-märkning för sitt ZIP-Element under 2017, och har tidigare under året uppfört energieffektiva bostäder i både Sverige och Norge. Under 2018 planeras byggnation av de första nära-nollenergi-bostäderna för att därefter skala upp tillverkningen i enlighet med de erfarenheter som erhålls från dessa prototypbostäder.
– Om uppförandet av våra prototypbostäder faller väl ut räknar vi med att kunna leverera 30–35 serietillverkade nära-nollenergi-bostäder under 2018. Därefter kommer vi att kunna skala upp produktionen betydligt. I takt med att vi närmar oss 2021, då samtliga nya byggnader måste vara nära-nollenergi-klassade enligt det nya EU-regelverket, förväntar vi oss en kraftigt ökande efterfrågan, säger Olle Magnusson.
Enligt Boverket är bostadsbristen i Sverige så omfattande att det behövs 70 000 nya bostäder per år fram till och med år 2025. Behovet är störst av mindre lägenheter med förhållandevis låga hyror, ett segment som passar synnerligen väl för bostäder baserade på Zenergys teknologi.
Om Zenergys ZIP-Element
Zenergys patenterade och varumärkesskyddade ZIP-Element utvecklas för att följa framtidens byggstandarder och har mycket hög isoleringsförmåga kombinerat med branschledande brandklassning (EI60/A1). Det är dessutom mycket fuktresistent. Konstruktionen består av en högisolerande PIR-kärna som är laminerad med högkvalitativa magnesiumoxidskivor på båda sidor. ZIP-Elementet är i sig ett färdigt tak-, golv- eller väggelement, vilket gör att det går mycket fort att uppföra en brandsäker och fuktresistent byggnad utan köldbryggor.
Tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola utvecklar bolaget även en prototyp av ett byggelement i en träkonstruktion, WoodXZIP, för flervåningshus som skulle kunna möjliggöra uppförandet av hyreshus med ännu lägre klimatpåverkan. WoodXZIP är en träbyggnadskonstruktion gjord av Zenergy ZIP-Element i en träkonstruktion med CLT, Cross Laminated Timber (korslimmat trä) som prefabriceras. Även detta projekt erhöll stöd från Vinnova i november 2017.