Veolia Water Technologies bygger framtidens avloppsreningsverk i Borås

Grafiken visar det framtida avloppsreningsverket på Sobacken i Borås. Det står klart 2018. Illustration från Borås Energi och Miljö.
Grafiken visar det framtida avloppsreningsverket på Sobacken i Borås. Det står klart 2018. Illustration från Borås Energi och Miljö.
Foto på avloppsreningsverket maj 2017. Foto: Veolia
Foto på avloppsreningsverket maj 2017. Foto: Veolia
–Resurserna i spillvattnet från avloppsreningsverket ska tillvaratas och återanvändas och om möjligt också återföras till naturen, säger Henrik Held, VA-ingenjörernas marknadschef. Foto: Juliana Fälldin
–Resurserna i spillvattnet från avloppsreningsverket ska tillvaratas och återanvändas och om möjligt också återföras till naturen, säger Henrik Held, VA-ingenjörernas marknadschef. Foto: Juliana Fälldin
Funktionsskiss. Källa: Veolia
Funktionsskiss. Källa: Veolia

ANNONS

Låg miljöbelastning, trygghet för personalen och rätt kvalitet var grundkraven när Borås Energi och Miljö upphandlade det nya 

avloppsreningsverket på Sobacken i Borås. Veolia Water Technologies VA-ingenjörerna vann upphandlingen av detta prestigeprojekt, tillsammans med sitt danska systerbolag Krüger. Borås får, när verket står klart hösten 2018, en referensanläggning av världsklass. 

Och moder natur får ett avloppsvatten som knappast kan bli renare.

Avloppsreningsverket, som förbereds för framtida teknologier, ska samlokaliseras med ett nytt kraftvärmeverk och en befintlig miljöanläggning i en triad som får namnet Energi och Miljöcenter, EMC. Triaden är grundbulten i Borås stolta satsning på att bli en fossilbränslefri stad. Där har synergierna mellan avloppsvatten, avfall och energi en viktig roll som säkerställs genom Veolias teknologier.

– Verket kommer att kunna rena större mängder vatten än tidigare och matcha nya, stränga miljökrav, berättar Henrik Held, marknadschef hos VA-ingenjörerna. Ett optimalt resursutnyttjande, en minimering av kemikalieförbrukningen med bibehållen reningsgrad och flexibilitet genom en dynamisk processanpassning för olika driftsituationer utmärker det nya avloppsreningsverket.

Resourcing the world

Miljön har varit en styrande faktor.

– Resurserna i spillvattnet ska tillvaratas och återanvändas och om möjligt återföras, säger Henrik Held. Genom att lägga stort fokus på att anpassa reningsverkets processer så att till exempel slammet, ska innehålla så mycket organiskt material som möjligt för befintlig biogasanläggning, minskas även energiförbrukningen. Samtidigt minskas påverkan på marina djur och växter som annars riskerar att dö av syrebrist. 

Ett modernt avloppsreningsverk är mer än bara kemi och mekanik.

– Verket på Sobacken ska styras och övervakas med vårt systerbolags egenutvecklade system, STAR Utility SolutionsTM, berättar Henrik Held. Det möjliggör online-mätningar som säkerställer en optimal drift av avloppsreningsverket, utifrån parametrarna miljö, energibehov och kostnader. Styrsystemet gör det även möjligt att anpassa verket efter ändrade driftsförhållanden, till exempel klimatförändringar.

Matchar stränga miljökrav

Avloppsreningsverket matchar de stränga utsläppskraven på 8 mg/l BOD (Biokemisk syreförbrukning), 8 mg/l totalkväve och 0,2 mg/l totalfosfor som kvartsmedelvärde på ett effektivare och mera hållbart sätt än tidigare.

– Därmed blir miljöpåverkan i Viskan och Kattegat, där avloppsvattnet släpps ut, också mindre, framhåller Henrik Held. 

– Vi valde Veolia Water Technologies av flera skäl, säger  Gunnar Peters, dåvarande vd för Borås Energi och Miljö. De kunde på bästa sätt möta vår vision om att bli en fossilbränslefri stad. Samtidigt kunde de visa att deras unika processer uppfyllde högt ställda miljökrav, utan att vara dyrare än konkurrenterna. Veolia Water Tecnologies är dessutom en stark och kompetent partner med avancerade tekniklösningar som ger oss en modern och skalbar anläggning för avloppsvattenrening. 

Tranås slapp en stor investering

VA-Ingenjörerna har under de senaste åren bland annat byggt ett nytt vattenverk och uppgraderat ett avloppsreningsverk på uppdrag av Sörmland Vatten. Och Tranås kommun har fått ett nytt mjukvaruverktyg, VA-Optima, för processoptimering.

– Därigenom slapp kommunen en utbyggnad för cirka fyra miljoner, berättar Henrik Held.

VA-Ingenjörerna åtar sig också uppdrag för industrin för att säkerställa en resurssnål och effektiv tillgång på processvatten och erbjuder även lösningar för rening av vattnet. Erbjudandet mot marknaden täcker in ett komplett kunnande av högteknologiska processlösningar, kundspecifika helhetslösningar för styrning och övervakning samt processoptimering.Härtill kommer standardiserade paketlösningar som inkluderar service och underhåll och verktyg för värdering och förvaltning av vatten.

– Vi hjälper också kommunerna att avgöra om en ny VA-anläggning bör byggas eller om de istället kan uppgradera en befintlig, avslutar Henrik Held. Att välja rätt kan innebära besparingar i mångmiljonklassen.  

 

Fakta om avloppsreningsverket på Sobacken i Borås

Kontraktssumma: ca 400 miljoner kr.

Kapacitet max: 210 000 pe 

(personekvivalenter)

Timflöde max: 9 600 kubikmeter/timme

Dygnsflöde medel: 57 000 kubikmeter/dygn

Utsläppskrav – kvartalsmedelvärden: 

8 mg BOD7/l, 8 mg totalkväve/l och 

0,2 mg totalfosfor/l

 

Fakta om Veolia Water Technologies

Världsledande inom processtekniska 

lösningar för vattenbehandling med expertis, teknologi och forskning i världsklass. 

Företaget omsätter ca 2 miljarder Euro och har globalt cirka 10 000 anställda i 

135 affärsenheter (teknologicenter/sälj-

bolag) i 54 länder.

Veolia Water Technologies AB i Sverige består av VA-Ingenjörerna, Hydrotech 

och AnoxKaldnes, och har totalt cirka 

150 anställda.

 

För mer information, kontakta:

Henrik Held, Marknadschef, VA-ingenjörerna

Water Technologies, Solna.

tel 08 - 579 78 137 E-post: henrik.held@veolia.com

www.vaing.se