Tredje generationens reaktor i drift i Ryssland

Den nya reaktorn i Novovoronezj 2. Bilden är tagen 2010 när bygget var i full gång. Foto: Hullernuc/Wikipedia
Den nya reaktorn i Novovoronezj 2. Bilden är tagen 2010 när bygget var i full gång. Foto: Hullernuc/Wikipedia

Nyligen började en ny reaktor mata ut ström på elnätet i södra Ryssland. Det handlar om den första reaktorn i det nya blocket Novovoronezj NPP-2 – egentligen reaktor 6 i kärnkraftverket med samma namn vid floden Don -  med tredje generationens VVER-1200-reaktor. Omfattande testkörningar har föregått drifttagandet och reaktorn  har redan genererat 1,691 miljoner kWh el när den togs i kommersiell drift i  slutet av februari i år.

Jämfört med andra reaktorer med VVER-1000-reaktorer har den nya reaktorn en rad fördelar som gör den väsentligt mer ekonomisk och säker i drift, enligt operatören Rosenergoatom. Den genererar till exempel 20 procent mer el, från 1000 till 1200 MW. Dessutom har livslängden för reaktorkärlen och kärlen för och ånggeneratorer fördubblats från 30 till 60 år. Genom automatisering och implementering av ”nya tekniska koncept på hög nivå” kan antalet anställda minska med 25-30 procent. Det nya blocket uppfyller också de så kallade post-Fukushima-kraven, bland annat genom ett passivt kylningssystem, som även under elavbrott och mänsklig medverkan gör det möjligt att kyla ned reaktorhärden med hjälp av luftcirkulation.

Enligt Rosenergoatom byggs tredje generationens reaktorer i USA och Frankrike, men reaktor 1 i   Novovoronezj NPP-2 är den första i världen som tas i kommersiell drift.