Ny rapport om variabel elproduktion

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Nu har Energimarknadsinspektionen lämnat sin rapport Ökad andel variabel elproduktion – Effekter på priser och producenters investeringsincitament till regeringen.

Sverige liksom många andra länder står inför en kraftig utbyggnad av förnybar el. För ett år sedan fick Ei i uppdrag av regeringen att analysera vilken påverkan en ökad andel variabel elproduktion har på elproducenters lönsamhet, grossistpriset på el samt priset till slutkund. Ei skulle också titta på hur en ökad andel variabel elproduktion påverkar företagens incitament att investera i elproduktion och i elproduktionsanläggningar som enbart används vid hög efterfrågan, så kallad topplastproduktion.

I uppdraget ingick också att utreda om dagens elhandelssystem är samhällsekonomiskt effektivt på kort och lång sikt.

Inom uppdraget har Ei gjort simuleringar utifrån tre olika framtidsscenarion Utfasning av kärnkraftHöga bränslepriser och Låga bränslepriser för 2020 och 2030.

– Vi har gjort en mängd simuleringar för de olika scenarierna, säger Jens Lundgren, tf chefsekonom och projektledare för regeringsuppdraget. En av de viktigaste slutsatserna i rapporten är att en mer variabel elproduktion inte kommer att ha någon stor påverkan på hur grossistpriset rör sig i jämförelse med idag.

Med en mer variabel elproduktion blir däremot överföringsförbindelserna mellan länderna än mer viktiga. Handeln måste fungera för att täcka det importbehov som kan uppstå vid exempelvis effekttoppar.

– Vi kommer oavsett scenario att vara mer beroende av handel för att klara effektbalansen vid speciella händelser eller effekttoppar. Analyserna visar samtidigt att de överföringsförbindelser som finns 2030 räcker för att försörja Sverige med det importbehov som finns vid dessa tillfällen. Med en fungerande elmarknad där priserna tillåts variera och bli tillräckligt höga vid bristsituationer kommer marknadsmekanismerna att göra att Sverige kan importera el när det behövs, säger Jens Lundgren.

Dagens marknadsdesign har diskuterats i många olika forum under hösten. I rapporten menar Ei att den marknadsmodell vi har idag kommer att fungera även i framtiden, även om den kan förbättras genom vissa mindre justeringar.

– Våra analyser visar att marknadsdesignen fungerar, men att det finns detaljer som kan förbättras. Som exempel kan nämnas att en förutsättning för en väl fungerande marknad är att kunderna reagerar på prissignaler, därför är en ökad mängd efterfrågeflexibilitet en viktig fråga. Samtidigt visar analyserna att det i den befintliga marknadsmodellen finns lönsamhet och incitament för företag att göra investeringar även i framtiden, säger Jens Lundgren.