”Energiförbrukningen underskattas”

Peter Arvidsson, vd Ömangruppen. Foto: Ömangruppen

Hela 64 procent av svenskarna tror att fastigheter förbrukar mindre energi än transportsektorn och industrisektorn. Det visar en Sifo-undersökning som beställts av Indoor Energy och Ömangruppen. I själva verket är fastighetssektorn och industrin de sektorer som använder mest energi, medan energiförbrukningen i transportsektorn är lägre.

 – I Sverige går cirka 40 procent av energiförbrukningen till att kyla och värma fastigheter. Men det får inte särskilt mycket uppmärksamhet. Om vi ska klara Energikommissionens nya målsättning om att energieffektivisera med 50 procent till 2030 måste fastighetsägarna bli betydligt bättre på att spara energi, säger Mats Bjelkevik, vd Indoor Energy.

Sifo-undersökningen visar att 64 procent av de tillfrågade tror att fastigheter är den sektor som förbrukar minst energi i Sverige. 19 procent tror att det är transportsektorn och 16 procent tror att det är industrin som förbrukar minst energi.

Energimyndighetens statistik visar att fastigheter och industri i själva verket är de sektorer som gör av med mest energi, medan transportsektorn är den som gör av med minst.

– Små åtgärder har stor effekt för att minska energiförbrukningen i fastigheter. Det går inte att gömma sig bakom att delar av energin som används i fastigheterna är förnybar. All energi vi spar i fastigheter hjälper oss att nå klimatmålen, säger Peter Arvidsson, vd Ömangruppen.