Fortsättning för Sol i Väst

Foto: Steve Rainwater
Foto: Steve Rainwater

Nu kan fler kommuner utöka sin solcellskapacitet och driva på solcellsutbyggnaden genom att vara föregångare för andra i Västra Götaland. Västra Götalandsregionens miljönämnd har beslutat om en fortsättning för det framgångsrika nätverket Sol i Väst.

Syftet med Sol i Väst plattform 2016-2020 är att fortsätta bygga upp deltagarnas egen kompetens som beställare av solceller, att de ska installera fler anläggningar för solel och att deras erfarenheter ska inspirera fler offentliga aktörer, företag och privatpersoner till att satsa på sol.

– Det krävs det en insikt om den långsiktiga klimatnyttan och fördelarna både för att få fler företag, organisationer och privatpersoner att utnyttja solenergi och för att solbranschen i Sverige ska utvecklas, säger Kristina Jonäng, miljönämndens ordförande.

Sol i Väst började som en överenskommelse inom Västra Götalands klimatstrategi.  Mellan 2013 och 2016 installerade 23 deltagande kommuner och andra organisationer sina första 27 anläggningar med sammanlagt 4400 kvadratmeter solceller. Samtidigt byggde de upp sin beställarkompetens.

För denna insats fick Sol i Väst solenergipriset 2016 för årets prestation. Solenergipriset delas ut årligen av branschföreningen Svensk Solenergi i kategorierna årets anläggning och årets prestation.

Sol i Väst – Plattform 2016-2019 är en plattform för fortsatt samarbete där offentliga verksamheter tillsammans bygger upp kompetens och erfarenheter inom solcellsutbyggnad. Målgrupperna är kommuner, kommunala bolag och andra offentliga aktörer. Sekundära målgrupper är privata beställare och nätbolag.

De deltagare som redan har installerat solceller inom Sol i Väst har byggt upp en beställarkompetens. Men det finns fler områden där de vill utveckla sin kompetens, till exempel om ekonomisk kalkyl för solceller, kommunikation kring satsningar på solel, brand och räddningstjänst, solceller på mark, djupare kunskap inom mätning och uppföljning, och fler tekniska erfarenheter.

Den globala marknaden för solceller är stor och i Västra Götaland finns en styrka inom forskningen på vissa solcellstyper. Den svaga hemmamarknaden har dock en tendens att dra ner styrkan hos innovationssystemet för solceller. Sol i Väst – Plattform 2016-2019 siktar därför på att bidra till en kvalitativ utbyggnad av hemmamarknaden.

Energimyndigheten har nu liksom Västra Götalandsregionens miljönämnd och länsstyrelsen i Västra Götaland valt att medfinansiera ett fortsatt och utvecklat arbete i Sol i Väst – Plattform 2016-2019. Liksom tidigare ska Västra Götalands regionala energikontor Hållbar Utveckling Väst leda arbetet.