European Spallation Source utanför Lund kommer att bli världens främsta forskningsanläggning för avancerad materialforskning med neutroner och ha den kraftfullaste linjära protonacceleratorn som någonsin byggts. Cowi ska göra detaljprojekteringen av den avancerade målstationen.
ESS kommer att bli ett multidisciplinärt forskningscenter baserat på världens kraftfullaste neutronkälla. 2–3 000 forskare från hela världen kommer varje år att använda ESS för sin forskning inom bland annat läkemedel, miljöteknik och energi.
- Det är ett oerhört intressant projekt och vi är glada att få förmånen att leda projekteringen av en anläggning av dessa dimensioner. En byggnad med potential att bli världens ledande forskningsanläggning som kan göra skillnad för världen, säger projektledaren Jacob Egede Andersen i ett pressmeddelande.
Anläggningen är en mycket komplex konstruktion som måste uppfylla säkerhetskraven på en byggnad med joniserande strålning. Det innebär bland annat att designen måste godkännas av Strålsäkerhets-myndigheten (SSM) och det finns en absolut fast tidplan för när konstruktionerna ska vara klara.
Uppdraget bygger på det ramavtal som Cowi tecknade med ESS 2014.
Fakta
- Anläggningen ska vara färdigbyggd och inleda provdrift i december 2019.
- De detaljerade ritningarna för målstation ska vara klara i juni 2017.
- Upp till 40 Cowi-konsulter från kontoren i bland annat Malmö, London och San Fransisco, kommer att arbeta med detaljprojekteringen.
- Anläggningen måste uppfylla Strålsäkerhetsmyndighetens krav för seismiska belastningar med ett tidsperspektiv på 1 miljon år beroende på att joniserande strålning kommer att genereras när forskningsanläggningen är i drift.
- Den målbyggnad Cowi designar kommer att bli 140 m gånger 100 m, ungefär lika stor som en rejäl fotbollsstadion.
- ESS är ett ERIC-konsortium –European Research Infrastructure Consortium – 15 medlems- och observatörsländer
- Sverige och Danmark som är värdländer står för: 47,5 % av konstruktionskostnaden
15 % av driftskostnaden - 2–3 000 gästforskare per år när ESS öppnat för dygnetrunt-drift
- ESS konstruktionsbudget är på 1,84 miljarder EUR
- Driftskostnader 140 miljoner EUR per år
- CowiI projekteringsarvode 48 miljoner SEK