”Kärnkraften bör vara del av Belgiens energimix”

Belgiska kärnkraftverket i Tihange. Foto: Ichielverbeek

Enligt en ny studie, som publicerades nyligen av internationella konsultinstitutet PwC Enterprise kommer Belgien att kunna uppfylla landets klimatmål och samtidigt uppnå långsiktigt stabila elpriser samt försörjningstrygghet om landet använder en kombination av kärnkraft och förnybar energi. 

Studien beställdes och publicerad av landets handelsorganisation Forum Nucléaire, för att granska tre scenarier fram till 2050 och deras tillämpning ifråga om försörjningstrygghet, elpriset konkurrenskraft och stabilitet samt förmåga att uppfylla klimatmålen. 

Det första scenariot ser en avveckling av kärnkraften 2025, en åtgärd som är identisk med den nuvarande belgiska regeringens politik. Det andra scenariot går ut på att landets kärnkraftskapacitet bibehålls på nuvarande nivå kring 6 gigawatt, medan det tredje scenariot förutsätter en fortsatt nukleär kapacitet på 3 gigawatt, vilket är ungefär hälften av dagens nivå.

Studien bygger huvudsakligen på officiella kvantitativa data, inklusive data från den belgiska nätoperatören Elia, International Energy Agency, Energy Technology Research Institute (ETRI) och från den belgiska federala planeringsbyrån. Alla tre scenarierna inkluderar en ökning av belgisk förnybar energi från dagens andel på 15,7 procent till 44,3 procent fram till år 2030 och vidare 67,4 procent år 2050, enligt statlig planering.

Studien fann att klimatmålen inte kan uppfyllas i ett scenario där kärnkraften avvecklas. Även med en "massiv" satsning på förnybara energikällor skulle en nukleär avveckling leda till en "avsevärd ökning" av Belgiens koldioxidutsläpp fram till 2050, i och med att landet behöver öka energiimporten och bygga dyrare kraftverk, kom studien fram till. 

Endast ett scenario som kombinerar förnybara energikällor med 6 gigawatt elektricitet från kärnkraften visade sig vara i stånd att minska koldioxidutsläppen som ligger i linje med belgiska och europeiska mål.

– Denna studie visar en fördelaktig kompatibilitet mellan förnybar energi och kärnkraft, sade chefen för Forum Nucléaire, Marielle Rogie.

Belgiens sju verksamma kärnreaktorer, varav fyra vid Doel och tre i Tihange, producerar för närvarande ungefär hälften av landets elektricitet. Enligt gällande belgisk lag, skall kärnkraften fasas ut år 2025.