Paris drar tillbaka förslag om kol-skatt

Frankrikes största kolkraftverk Cordemais, vid Loire-Atlantique. Foto: KaTetznik
Frankrikes största kolkraftverk Cordemais, vid Loire-Atlantique. Foto: KaTetznik

Koleldade kraftverk i Frankrike är för närvarande undantagna från den inhemska koldioxidskatten. På grund av trycket från gruvarbetar- och energiarbetarförbundet CGT tvingades den franska regeringen att ge upp planerna på en utvidgning av koldioxidskatten till koleldade kraftverk.

Franska regeringar har länge velat införa en utsläppskatt på kol. Redan under 2009 var François Fillon tvungen att överge idén efter att hans planer hejdades av Frankrikes konstitutionella råd. Den här gången har skatteförslaget sänkts av landets största fackförening för gruv- och energiarbetare.

Den 25 april 2016 meddelade president François Hollande om införandet av ett minimipris för utsläpp av växthusgaser från koldrivna förbränningskraftverk. 

– Detta pris kommer att ge mer överblick för investerare och främja användningen av gas istället för kol inom elsektorn, sade Hollande.

Efter ett aggressivt lobbyarbete vid energibolaget Engie definierades åtgärden till att omfatta landets fyra återstående koleldade kraftverk. Två drivs av EDF, i Le Havre och Cordemais, och två av Uniper (f.d Eon), i Gardanne och Saint-Avold.

Skatten skulle införas som en del av Frankrikes budget för år 2017. Gérard Mestrallet, Engies före detta vd, är medlem i kommittén som har uppdraget att definiera koldioxidpriset.

Men skatten infördes inte som planerat. Efter häftiga protester från gruvarbetarnas- och energianställdas sida avlägsnades skatteförslaget av statssekreteraren för budgeten, Christian Eckert, trots att förslaget redan var godkänt av det franska parlamentets utskott för hållbar utveckling.