Franska politiker vill förankra klimatstrategin i konstitutionen

Den franska konstitutionsdomstolen har beslutat att förbudet mot utvinning av okonventionell fossilgas, så kallad fracking, fortsatt ska vara förbjudet i landet. Foto: Free Photo

Nationalförsamlingen röstar ja till ett klimatförslag, men det kan vara svårare att komma igenom senaten. Medlemmar av den franska nationalförsamlingen röstade nyligen för ett långtgående lagstiftningspaket som bör sluta med att landets klimatstrategi skrivs in i Frankrikes konstitution (grundlag).

Paketet härrör från en medborgarpanel som har lagt fram förslag om hur koldioxidutsläpp kan minskas.

391 av 577 medlemmar av Nationalförsamlingen röstade för, 47 röstade emot, medan 115 avstod från att rösta.

President Emmanuel Macrons regering har lagt till en förändring att Frankrike "garanterar miljöskydd och biologisk mångfald och kommer att bekämpa klimatförändringarna".

Nu måste lagförslaget överföras till senaten, som utgör den andra delen av det franska parlamentet. Men här väntar en svårare politisk kamp.

För medan det i Nationalförsamlingen är det Macrons parti, La République en marche (LREM), som har majoriteten, i senaten är det det konservativa partiet republikanerna.

Högern är mindre förtjust i ordet "garanti" när det gäller miljöskydd och global uppvärmning. Det riskerar att drabba privata affärer, säger republikanerna och högerledaren Marine Le Pen.

Senaten ska inte diskutera förslaget förrän i maj. Om det antas kan det gå till en folkomröstning i september.

President Macron inrättade tidigare ett medborgarråd som svar på kravet på mer direkt demokrati. Det kom i kölvattnet av proteströrelsen ”Gula Västarna”, som höll stora demonstrationer i Frankrike 2018 och 2019.

Sedan juni har medborgarrådets högsta prioritet varit förslaget att ändra konstitutionen för att inkludera klimatåtaganden och att göra förstörelsen av naturen kriminell.

Presidenten har lovat en folkomröstning om de konstitutionella ändringarna om de godkänns i parlamentets båda kamrar.