Oljepriserna retirerar något

Foto: Marcus Roos

Oljepriserna har under torsdagen fallit tillbaka något efter gårdagens lagerdrivna uppgångar. På onsdagen nådde priset för Brent-oljan temporärt 53 dollar per fat, medan WTI-priset steg med 2,6 procent och nådde den högsta nivån på 15 månader.

Detta efter att officiell amerikansk statistik oväntat visat på sjunkande råoljelager.

USA:s lager av råolja sjönk med 5,3 miljoner fat under förra veckan jämfört med veckan innan, mot en väntad uppgång på 2,0 miljoner fat. Detta på grund av att importen sjönk med nära 950.000 fat till den lägsta nivån på 16 månader, enligt Commerzbank.

"Med det sagt kan en vändning i importen förväntas redan denna vecka, som kan resultera i en ny uppbyggnad i lagren. Dessutom hamnar den olja som inte importeras av USA på världsmarknaden där den skapar ett överutbud", kommenterar banken.

"Trots allt ligger Opecs produktion fortsatt vid rekordhöga nivåer, trots allt prat om en produktionssänkning", tillägger Commerzbank.

Många bedömare är inte alltför entusiastiska angående överenskommelsen som nåddes av medlemmarna i oljekartellen i slutet av föregående månad. Flera menar att interna motsättningar i Opec kan leda till att en produktionssänkning aldrig implementeras.

Saudiarabiens oljeminister Khalid al-Falih levererade under gårdagen positiva kommentarer. Han sade att oljeprisnedgången kommer till ett slut och förutsättningarna på marknaderna fortsätter att förbättras.

"Vi är fortsatt skeptiska kring detta och tror att hans uttalanden först och främst är ett försök att prata upp oljepriset", kommenterar Commerzbank.

(SIX News)