Oljebranschen tror att enorma mängder olja döljs i Barents hav. Särskilt intressant är gränsområdet mellan Norge och Ryssland, enligt en expert. Samtidigt hävdar forskare att oljan inte kan användas om klimatmålen ska kunna nås.
-Om vi inte gör något för att bromsa utsläppen kommer vi att ha släppt ut för mycket för att kunna uppnå 1,5-gradersmålet redan om fem år, säger Robbie Andrew, seniorforskare vid klimatforskningsinstitutet Cicero i Norge, till nyhetsbyrån NTB.
Kristian Kråkenes, prospekteringschef på Kufpec som är ett dotterbolag till Kuwaits statliga oljebolag, säger till NRK att det kan finnas flera miljarder fat olja i Barents hav, norr om det norska och ryska fastlandet. Det är nya seismiska undersökningar som ligger till grund för förhoppningarna om stora oljefynd.
-Vi ser flera områden som ligger rimligt grunt, som är stora i utsträckning och som kan innehålla reservoarer. Detta gäller bland annat området mot den norsk-ryska skiljelinjen i sydöstra Barents hav, säger Kråkenes till NRK.
Men de eventuella oljereserverna bör alltså inte utvinnas, enligt klimatforskare. Enligt en rapport nyligen från miljöorganisationen Oil Change International bör världens regeringar säga nej till nya projekt som syftar till utvinning av fossila bränslen. Annars är målen i Parisavtalet i fara.
Robbie Andrew på Cicero har tittat närmare på rapporten och anser att slutsatserna är rimliga.
-Den visar att inga nya olje-, gas- och kolfält bör byggas ut om vi, det globala samfundet, bestämmer oss för att klara tvågradersmålet, säger han till NTB.
Det mer ambitiösa målet, att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid, blir ouppnåeligt även om bara olje- och gasreserverna, och inte kolet, används, enligt Oil Change International.
Även Norge har ratificerat, det vill säga formellt godkänt och bundit sig till, klimatavtalet. Samtidigt har regeringen fortsatt att underlätta företagens sökande efter mer olja och gas, konstaterar NTB.
(TT)