Kol som energikälla har förlorat sin tidigare ledande roll i USA. Kärnkraften bör, enligt J. Winston Porter, en av USA:s ledande nationella energi- och miljökonsulter, ersättas helt av kärnkraften.
Porter hänvisar till att kraftverk som bränner kol genererar idag mindre än 30 procent av el i USA. Kvantiteten har sjunkit från 50 procent bara under ett enda decennium.
– Från Alabama och Ohio till Michigan och på annat håll, stängs för närvarande dussintals kolkraftverk, skriver J. Winston Porter, som tidigare arbetade som administratör vid USA:s miljödepartement EPA i en debattartikel i Nuclear Power News.
Samtidigt syns, påpekar Porter, inga nya generationers kolkraftverk vid horisonten. I själva verket, planeras inte ett enda nytt kolkraftverk i USA.
– Naturgasen har gått om kolkraften som bränsle ifråga om valet av energiproduktion, men gas är inte den enda lösningen. Naturgasen har redan gått om kol som landets största källa när det gäller koldioxidutsläpp. Naturgasen kommer också att möta reglerande press under de kommande åren, påpekar J. Winston Porter.
Ännu större investeringar i vind- och solkraft kan, enligt honom, tyckas vara svaret, men förnybara energiformer ”har inte motsvarat förväntningarna”.
– Trots tiotals miljarder i subventioner, vind- och solenergi genererar fortfarande bara 7 procent av landets el och båda energiformerna plågas alltjämt av oregelbundenhet. Tills landet uppnår stabiliserande energilagring, kommer vind och sol behöva förstärkning med extra kraft från naturgasanläggningar för att kunna säkerställa tillförlitligheten i nätet. Därför framtår kärnkraften som det bästa alternativet, anser J. Winston Porter.
Landets 100 kärnreaktorer uppfyller, enligt Porter, redan 20 procent av USA:s elbehov. De står för 60 procent av USA:s utsläppsfria kraftproduktion.
– Men endast fyra nya reaktorer är under konstruktion. Det är inte tillräckligt för att ersätta de kärnkraftverk som går i ”pension”. Ännu mindre förmår de fylla tomrummet efter den krympande kolindustrin, skriver J. Winston Porter.
Kostnaden är, enligt denna ledande amerikanska energikonsult, den viktigaste faktorn som håller kärnenergin tillbaka.
– Kärnkraftverk är megaprojekt som behöver tusentals arbetare innan de blir färdiga. Stora reaktorer kostar flera miljarder dollar och tar ett decennium eller mer för att komma igång. Därför är det få företag i USA som är idag beredda att investera i kärnkraften, förklarar J. Winston Porter i sitt debattinlägg.
Lyckligtvis finns det, understryker han, en mängd små modulära reaktorer som erbjuder en lösning. SMR är dock inte bara mindre. När det gäller storleken omfattar de endast en bråkdel av dagens reaktorer, men kan ändå byggas i fabriker med standardiserade modulkomponenter.
– När de är färdiga, kan de transporteras med lastbil eller per järnväg till ett potentiellt anläggningsområde. Företagen kommer att kunna beställa bara en eller två reaktorer eller de kan beställa ett helt dussin som är i stånd att arbeta tillsammans på ett enda ställe för att förmå generera tillräckligt med el för att driva en medelstor stad, skriver J. Winston Porter.
Denna stegvisa metod för kärnkraftuppbyggnad kan, enligt Porter, bli ett verklig trendsättare. I stället för en prislapp på flera miljarder dollar för en ny reaktor och en oändligt lång byggtid är det möjligt att skapa ett helt kraftverk med 12 SMR:s som beräknas kosta högst tre miljarder dollar och ta tre år att slutföra.
När det gäller licensiering och lokalisering av nya SMR- prototyper, utgör dessa ändå en betydande utmaning, även om de är baserade på befintlig teknologi och har gjort betydande framsteg ifråga om säkerhet.
– Trots att regleringen i USA är den bästa i världen, dödar den all innovation, anser Porter.
Bara för uppnå en certifiering av kratverkbygget från Nuclear Regulatory Commission (NRC) för en ny SMR - design kan, det enligt Porter, ta ett decennium eller mer och kosta flera miljarder.
– I många andra länder tar samma process bara en bråkdel av den tid och kostnaden som går åt i USA. Hindren för kärninnovativ energi måste sänkas om vi ska kunna uppnå ett genombrott, skriver, J. Winston Porter.
Reformeringen av tillståndsprocessen för ny anläggningsdesign skulle, enligt honom, kunna vara ett viktigt första steg för att uppmuntra kärnenergiinnovation.
– Det kan ske genom att fördubbla NRC:s personal, med fokus på hur många säkerhetsexperter som deltar i certifiering av kraftverkets byggnation, anser Porter.
Han hänvisar till det faktum att nu när minskningen av USA:s koldioxidutsläpp intensifieras och kolenergibranschen krymper, kommer även behovet av ren energi att öka.
Kompletteringen med fler kärnkraftverk, som inte bara konkurrerar på marknaden, men utmärker sig som viktiga katalysatorer för ren energi, blir avgörande. Porter anser att reduceringen av barriärerna för kärnenergiinnovation bör stå högst på den tillträdande presidentens lista över energipolitiska prioriteringar.