Prisrekyl ned för oljan

Foto: Eric Christensen
Foto: Eric Christensen

Oljepriserna har rekylerat ned något på torsdagen, efter att ha noterat stora uppgångar under gårdagen i spåren av beskeden från oljekartellen Opec och av lägre oljelager än väntat i USA.

Vid mötet beslutade Opec att anta ett produktionsmål på mellan 32,5 och 33,0 miljoner fat per dag, "i syfte att påskynda de pågående neddragningarna av överlager och för att driva ombalanseringen framåt".

Enligt Opecs senaste månadsrapport uppgår dock marknadens efterfrågan på Opecs olja till 31,7 miljoner fat per dag under 2016 och till 32,5 miljoner fat per dag nästa år, vilket innebär fortsatt överutbud om kartellen nu skulle lyckas hålla sig till avtalet. I augusti var Opecs produktion 33,24 miljoner fat per dag.

Åsikterna om avtalet är blandade men marknadens svar var under gårdagen att handla upp priserna med närmare 3 dollar per fat.

"Samtidigt som den initiala responsen var positiv finns det avgörande frågor som behöver besvaras av organisationen under de kommande veckorna", kommenterade en oljeanalytiker.

Commerzbank ansåg att beskedet var mer av en desperat åtgärd, istället för ett tecken på styrka och enighet. Saudiarabien ser ut att ta huvuddelen av bördan samtidigt som undantag ges för Nigeria, Iran och Libyen.

"Problemen med överskotten kommer inte att lösas om dessa länder drar full fördel av sin kapacitet igen", skriver Commerzbank som även undrar hur fusk i förhållande till kvoterna kommer att bestraffas.

"I praktiken är vi övertygade att Opec-länderna inte kommer att hålla sig till avtalet", skriver Commerzbank.

Société Générales analytiker ansåg att avtalet var en stor överraskning och uppgav att det var prispositivt. Fortsatt osäkerhet kring avtalet och följande utveckling samt nyhetsflöde förväntas samtidigt bidra till fortsatt hög volatilitet under de kommande månaderna.

"Vi tror att deltagarna på oljemarknaden nu kommer att visa mycket större motstånd till att etablera en betydande blankad position i råolja", fortsatte Société Générales analytiker.

Barclays Capital anser att uppgörelsen "endast är en åtgärd som räddar ansiktet och bereder vägen för mötet i november (det vill säga, status quo). Överenskommelsen är betydande, men vi tror att Opec nu officiellt meddelar vad den hade planerat att göra ändå."

Både Saudiarabien och Angolas produktion förväntades av olika anledningar sjunka under hösten ändå, exemplifierar Barclays.

Trots kvarvarande osäkerhet anses dock överenskommelsen ha betydelse då oljepolitiken lyckades hållas separerad från bredare politiska frågor, trots de geopolitiska spänningarna mellan Saudiarabien och Iran.

"Opec må ha gått i ide under de senaste två åren, men den har inte dött, och inte heller bör man utgå från att oljekartellen inte kan utöva inflytande på marknaden", konstaterade affärsbanken.

Nästa steg i uppgörelsen är att inrätta en kommitté för att fastställa hur produktionen ska allokeras mellan länderna. Kommittén ska enligt gårdagens uppgifter lämna sin rapport till Opec i november.

Goldman Sachs kommenterade att Opecs avtal bör höja priset med 7-10 dollar per fat under det första halvåret nästa år, efter att ett strikt införande skulle dra ned produktionen med 480.000-980.000 fat per dag under 2017.

"På längre sikt är vi fortsatt skeptiska till implementeringen av de införda kvoterna", kommenterar Goldman Sachs. Banken upprepar sina WTI-oljeprisprognoser på 43 dollar för slutet av 2016 och på 53 dollar per fat för 2017.

Gårdagens amerikanska oljelagerstatistik visade klart lägre lager av råolja och destillerad olja samtidigt som bensinlagren steg mer än väntat. USA:s oljeproduktion sjönk med 15.000 fat per dag under förra veckan.

(SIX News)