Sveriges tredje största solcellsanläggning, som hade byggs av Lilla Rödeby Elverk och Solect Power AB, invigdes den 13 september i Bostorp i Blekinge.
Med sin effekt på 600 kilowatt bidrar anläggningen till den närproducerade gröna el som Rödeby Elverk erbjuder sina kunder. I Bostorp långtidsarrenderar parterna ett fält där nu 2070 solceller har inlett driften. Den beräknade årsproduktionen ligger på 600 000 kilowattimmar, vilket motsvarar årsbehovet för ett hundratal villors hushållsel. Anläggningen anslöts till elnätet den 3 juni, och var sedan i full drift den 22 juni i år.
Solect Power installerar solcellsanläggningar i hela landet, med fokus på södra Sverige. Nu har man alltså tagit steget att själva producera el, i och med delägarskapet i anläggningen i Bostorp. För att förankra solcellställningarna har man har skjutit ner stolpar av galvat stål och monterat på aluminiumställningar för solcellerna, istället för att placera ut betongsuggor som förankring. På fältet där solcellerna står kommer får att beta av gräset.
Rödeby Elverk är en andelsägd förening som firar 90 år i år. Den startades av en grupp bönder i området, som behövde el till sina gårdar. På den tiden var det inte självklart att el skulle dras ute på landet, utan ville man ha el fick man dra egna ledningar. Ungefär som bredbandsutbyggnaden på landsbygden går till idag. Rödeby Elverk har i nuläget 4200 abonnenter varav 1100 är andelsägare.
Genom dotterbolaget Rödeby Energi AB handlas elen. Bland annat köper man in el från 17 solcellsanläggningar inom nätområdet. I sin elmix har de 70 procent närproducerad el från sol, vind och vatten, där vindkraften står för merparten. Resterande köps in från riksnätet, som till över hälften består av förnybar energi. Ytterligare ett dotterbolag, Rödeby Kraft AB, är det som bland annat äger andra halvan av solcellsanläggningen i Bostorp.
Rödeby Elverk och Solect Power AB är medlemmar i solenerginätverket Solstrålarna, som nu utökar sina aktiviteter i Blekinge. Nätverket drivs av Energikontor Sydost inom projektet Sol i Syd, som verkar i Blekinge och Skåne. Under de närmsta tre åren görs flera olika satsningar, bland annat utbildning av aktörer som berörs vid solcellsinstallationer, som arkitekter, konstruktörer, elnätsägare, räddningstjänst och husfabrikanter.