Strålsäkerhetsmyndigheten anmäler till regeringen att avgiften till den så kallade Studsviksfonden behöver höjas från 0,30 öre per levererad kilowattimme kärnkraftsel till 1 öre. Studsviksfonden ska bidra till finansiering av avveckling av forsknings- och utvecklingsverksamhet som bedrevs när kärnkraften byggdes upp i Sverige samt omhändertagande av avfall från dessa.
Om regeringen anser att Studsviksfonden ska vara fullt uppbyggd vid utgången av 2017 behöver den nuvarande avgiftsnivån på 0,30 öre per levererad kilowattimme kärnkraftsel höjas till 1 öre per kWh för 2017. Om avgiften hålls oförändrad till utgången av 2017 förväntas ett underskott i Studsviksfonden på cirka 515 miljoner kronor.
Bolagen som driver kärnkraftverken Forsmark, Oskarshamn och Ringhals betalar en avgift till staten (Studsviksfonden) som ett bidrag till kostnader för avveckling av vissa verksamheter vid äldre kärntekniska anläggningar i Studsvik, inklusive de permanent avställda forskningsreaktorerna R2/R2-0, den permanent avställda kraftvärmereaktorn i Ågesta (upp till 50 procent av kostnaderna), industriområdet vid det nedlagda Ranstadsverket samt hantering och slutförvaring av de restprodukter som har uppstått vid dessa anläggningar.
Medel i Studsviksfonden får användas för att ersätta kostnader för avveckling och återställning av anläggningar och omhändertagande av restprodukter från forsknings- och utvecklingsverksamhet som tidigare har bedrivits i samband med uppbyggnaden av kärnteknik i Sverige. Studsvikslagen upphör att gälla vid utgången av 2017. Det innebär att inga ytterligare inbetalningar från producenterna av kärnkraftsel kommer att ske till Studsviksfonden efter 2017.