Ukraina Vill Skapa Solpark vid Tjernobyls Säkerhetszon

Foto: Tjernobyls förolyckade kärnkraftverk i norra Ukraina. (Foto_Wikipedia, kredit: Tiia Monto)

Ukraina har börjat aktivt söka efter investerare för byggandet av solenergianläggningar i säkerhetszonen för Tjernobyls förolyckade kärnkraftverk, rapporterar Bloomberg.

 Utveckling av solenergi i Tjernobyl anses nämligen ha många fördelar. Solstrålningen på en horisontell yta är ganska hög. Dessutom, i motsats till jordbruk och andra industrier som är i behov av energi krävs det ingen mänsklig inblandning eller kontinuerlig aktivitet i säkerhetszonen. Via elektriska luftledningar kan den resterande delen av anläggningen anpassas till solpaneler.

 Ukraina planerar att installera solpaneler med en total kapacitet på en gigawatt. För att uppnå detta mål kommer det att krävas cirka en miljard euro i investeringar. Som jämförelse med Tyskland, där solstrålningen är betydligt lägre, ger solenergi hela 39 gigawatt.

 Fram till slutet av 2016, planerar Ukrainas ministerium för ekologi och naturresurser att installera solpaneler med en total kapacitet på fyra megawatt i olika delar av landet. Solcellsteknologin kan integreras i den nukleära infrastrukturen.

 Nyligen uttryckte två amerikanska värdepappersföretag och fyra kanadensiska företag inom energibranschen intresse för en fortsatt utveckling av projektet. Dessutom för Ukraina förhandlingar med Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (European Bank for Recontruction and Development)om finansiering av projektet.

 Efter Ukrainas självständighet 1991 gjordes ett flertal påtryckningar från västländer, om att kärnkraftverket, som fortfarande utsöndrade radioaktiv strålning, borde stängas. Detta skedde etappvis och den sista reaktorn, reaktor 3, stängdes slutligen ned den 15 december 2000.

 Den 17 september 2007 meddelade man att ett nytt stålfundament skulle ersätta den hastigt byggda sarkofag som byggdes över reaktorn strax efter katastrofen. Projektet bekostades av European Bank for Recontruction and Development.

 

Markku Björkman