Tillgången på LNG ökar kraftigt

LNG-tanker. Foto: ABB

Teknikkonsultbolaget Pöyry släpper nu en ny rapport om utvecklingen på marknaden för flytande naturgas, LNG. Bland annat har Pöyry tittat på hur de hårdare utsläppsreglerna i sjöfarten har påverkat marknaden. 

Rapporten visar bland annat att tillgången på flytande naturgas har ökat kraftigt. Från att vara en nischprodukt i Spanien och Norge har utvecklingen av infrastrukturen för att transportera gasen gått snabbt, både med fartyg och lastbilar, så att flytande naturgas nu finns på de flesta marknader i nordvästra Europa, inte minst i Sverige. Många spelare avvaktar dock fortfarande för att se vart marknaden tar vägen, då marginalerna är låga och investeringsbudgetarna tighta. Enligt rapporten så tar det längre tid än väntat, men efterfrågan på LNG ökar.

Pöyry är i rapporten övertygat om att den främsta tillväxtpotentialen finns i att använda LNG som bränsle till sjöss och för tunga långa vägtransporter. Fokus på detta i rapporten gäller hur och varför.

Andelen aktörer som övergår till LNG behöver inte vara stor för att få en avsevärd effekt på den globala efterfrågan på LNG. Den fallande efterfrågan på traditionella gasmarknader har uppmuntrat stora gasaktörer att se sig om efter nya möjligheter.

Rapporten tar även upp att eftersom de stora gasaktörernas plånböcker är tjockare än de nischaktörers som startade LNG-marknaden och det finns ett erkänt ”first mover advantage” så har "hönan och ägget”- problemet som orsakas av behovet av stora initiala investeringar i infrastruktur blivit ett mindre hinder än tidigare.

Marknaden för LNG har visat stora framsteg, med över 150 aktiva naturgasdrivna fartyg i oktober 2015

Pöyrys rapport visar att den småskaliga LNG-marknaden fortfarande är omogen, med stora regionala skillnader. Men det går åt rätt håll, med allt fler intresserade aktörer. Den potentiella komplexiteten i värdekedjan och bristen på transparens vad gäller prissättningen är en risk, men den underliggande trenden är positiv med flera nya projekt både på leverantörs- och köparsidan. Nya regleringar kring utsläpp från transportsektorn verkar till LNG:s fördel, och kostnaderna per enhet går ner när volymerna ökar. Pöyry menar därför att tillväxtpotentialen för LNG är stor.