Svenska kraftnät redovisar nu hur kraftbalansen på den svenska marknaden har upprätthållits under den gångna vintern.
Den gångna vintern utmärktes av temperaturer över det normala, men årets januarimånad var kall. Elförbrukningen följer temperaturen, vilket medförde att vinterns högsta förbrukning – på morgonen den 15 januari om nära 27 000 megawatt – sånär som på omkring 100 megawatt nådde rekordet från 2001. Den var också hela 3 500 megawatt högre än den högsta förbrukningen vintern 2014/2015 och avsevärt högre än prognostiserat för en normal vinter.
– Vid några tillfällen under två kalla veckor i januari var effektbalansen ansträngd till följd av hög förbrukning och begränsade överföringsmöjligheter. Effektreserven behövde inte aktiveras men sattes i beredskap vid några tillfällen, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.
Generellt var priserna fortsatt låga på den nordiska elbörsen, vilket också slog igenom på priserna i de svenska elområdena. Prisskillnaderna inom Sverige var små. Prognosen för kommande vinter visar på en negativ effektbalans och ett produktionsunderskott för att täcka den förväntade förbrukningen vid ett av två studerade scenarier, vilket medför importbehov.
– I det sammanhanget kan man konstatera att energiöverenskommelsen skapar större förutsättningar för att kärnkraften inte ska förtidsavvecklas. Däremot är det ett faktum att tre reaktorer – utöver Oskarshamn 2 – kommer att stängas de närmaste åren. Det försämrar kraftbalansen med cirka 2 000 megawatt jämfört med idag, säger Mikael Odenberg.