Energiminister Ibrahim Baylan (S) anklagar Liberalerna för att jaga politiska poäng snarare än ta ansvar när de lämnar energisamtalen. Samtidigt bemöter statsministern kritik från Svenskt Näringsliv om samtalen.
"Jag beklagar att Liberalerna valde att lämna förhandlingarna. Svensk energiförsörjning är för viktig för att ta kortsiktiga politiska poänger", skriver Baylan i en skriftlig kommentar till TT.
Samtalen om en energiuppgörelse pågår på övertid, mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Enligt vad TT erfar inväntar M, KD och C något slags svar från regeringen.
Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har kritiserat statsminister Stefan Löfven för obeslutsamhet i energisamtalen. Löfven verkar inte säga ifrån om krav på subventioner för förnybar elproduktion, subventioner som enligt Östling kan "ta död på" kärnkraften. Löfven borde sätta ner foten om industrins villkor och energitillgång gentemot Miljöpartiet, menar Östling.
-Vi för förhandlingar nu och jag utgår ifrån att han (Östling) vet vad det innebär, säger Löfven till TT, på språng inför att hålla tal på Kommunals kongress.
Liberalernas partiledare Jan Björklund förstår sig inte riktigt på energiministerns kritik mot L:s uttåg, den är närmast "komisk". Han säger att det är svårt att vara med om man inte, på tio dagar, har fått någon inbjudan.
-Jag utgår från att det beror på att vi har sagt nej till planekonomiska subventioner. Och då vill de övriga fem partierna i förhandlingarna inte prata med oss längre, säger Björklund till TT.
Att L gick med på sådana subventioner i den borgerliga regeringens energiuppgörelse 2009 var, enligt honom, en eftergift till Centerpartiet och för att få bort förbudet mot att bygga ny kärnkraft. Nu är de kvarvarande i samtalen, enligt Björklund, ute efter att med subventioner till förnybart "prisa ut kärnkraften".
"Nu är det viktigt att övriga borgerliga partier är med och tar ansvar för att hitta en blocköverskridande energiöverenskommelse som håller över tid. Det skulle ge goda och långsiktiga förutsättningar för industrin och energisektorn", skriver Ibrahim Baylan, som inte vill svara på frågor.
Han har spräckt sitt löfte om att senast under maj ge besked om framtiden för effektskatten på kärnkraft. Vattenfall och Eon har krävt att den ska bort och sannolikheten för att den fasas ut verkar stor. Jan Björklund säger att det är "självklart" att den försvinner. Det är inte det bråken i samtalen handlat om.
-Men för att gå med på att avskaffa effektskatten sätter Miljöpartiet upp väldigt höga krav vad de vill ha istället. Det är det som styr hela förhandlingen, hävdar Björklund.
(TT)