Stor del av Kinas utvecklingsstöd går till kol

Kinesiska utvecklingsbanken i Peking. Foto: Baycrest
Kinesiska utvecklingsbanken i Peking. Foto: Baycrest

Kina har mellan 2007 och 2014 öronmärkt över 117,5 miljarder dollar i form av lån för energiprojekt i utvecklingsländer, men en stor del av pengarna används för klimatskadlig kolteknologi, visar en ny studie från American University i Boston.

Studien, som har rubriken ”Fördelar och risker för Kinas finansutveckling i globala energisektorn”, åskådliggör hur Kinas utvecklingsbank lånade lika mycket till olika energiprojekt som alla de stora väststödda multilaterala utvecklingsbankerna tillsammans mellan 2007 och 2014.

En av de väststödda multilaterala utvecklingsbankerna, NDB, kallas numera för "hållbar infrastrukturbank" och dess första delbetalning av finansiering har gått enbart till klimatvänliga energiprojekt.

De flesta av Kinas utomeuropeiska låntagare är i länder med svag kredithistorik och många kännetecknas av låg tillväxt och begränsad återbetalningsförmåga.

Den kinesiska energiekonomin är starkt koncentrerad på koleldade kraftverk och stora riskabla vattenkraftprojekt. Detta återspeglas även i landets långivning åt utvecklingsländer, som kan drabbas av betydande sociala och miljömässiga kostnader orsakade av dålig planering, förseningar och nedläggelser.

Boston-universitetets forskare anser att det är viktigt att Kinas globala banker identifierar riskerna bättre i framtiden och bestämmer sig för en bredare, betydligt hållbarare och modernare utvecklingsstrategi. Kinas banker bör ändra sin globala energiutlåning på ett grundläggande sätt, skriver Boston University i studien.