Oljepriset på väg upp

Foto: Statoil
Foto: Statoil

Enligt både investmentbanken Goldman Sachs och USA:s energimyndighet EIA håller en lång period av överutbud och prispress inom oljeindustrin att gå mot sin ände. "Oljemarknaden har gått från att ha överfyllda lager till underskott mycket tidigare än vad vi hade räknat med", skriver Goldman Sachs analytiker. Prognosen har fått råoljepriset att stiga kraftigt.

Ett terminskontrakt för leverans av Brentolja nästa månad stiger 1,4 procent till 48:50 dollar per fat. Flera oljeproducerande länder brottas även med inhemska problem som lett till att oljeproduktionen där sjunkit. Dit hör Nigeria, Venezuela, Kanada, USA och Kina.

I Kanada har produktionen minskat med 1 miljon fat om dagen till följd av den svåra skogsbranden som härjat i oljeasandsprovinsen Alberta. Förra veckan blev det dock klart att flertalat oljesandsanläggningar ligger på tryggt avstånd från de värsta bränderna och man räknar med att köra igång flera av dem igen inom kort.

I USA har oljelagren sjunkit stadigt. USA:s oljeproduktion ligger nu på 8,8 miljoner fat om dagen, en minskning med 900 000 fat om dagen jämfört med toppnoteringen i april 2015. Minskningen har varit extremt jämn, med mycket små veckovisa variationer, och kommer av allt att döma att fortsätta resten av året, enligt London-baserade Oil & Gas Insider.  Oljeraset i USA antas bero på en konkursvåg inom sektorn.

I Nigeria är avbräcken betydligt mindre än i Kanada, men de problem oljeproducenter där har att tampas med är mycket allvarligare, enligt Oil & Gas Insider. En militant grupp som kallar sig Niger Delta Avengers har attackerat oljeledningar och oljeplattform som drivs av Chevron. Oljejätten Shell har hämtat hem personal från flera av sina projekt.

Den oroliga politiska situationen i Brasilien har också lett till minskad olje- och gasproduktion. Petrobras redovisade en nettoförlust på motsvarande 360 miljoner dollar under första kvartalet och olje- och gasproduktionen sjönk med sju procent jämfört med samma period 2015.

Undantaget från regeln är Iran. Där ökade oljeproduktionen snabbare än väntat. Produktionen steg med 300 000 fat om dagen till 3,6 miljoner fat om dagen, vilket är den högsta nivån på fem år.

IEA, den internationella energimyndigheten, spår i sin senaste rapport att oljemarknaderna kommer att vara i balans till slutet av 2016. Den delen av utbudet som överstiger efterfrågan kommer, enligt rapporten, att minska till endast 0,2 miljoner fat om dagen under andra halvåret av 2016, från 1,3 miljoner fat om dagen under första och andra kvartalet.