Indiens behov av energiinvesteringar enormt

ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer hade nyligen samtal med Indiens premiärminister, Narendra Modi, i New Delhi under ett tre dagar långt besök i landet. Foto: ABB
ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer hade nyligen samtal med Indiens premiärminister, Narendra Modi, i New Delhi under ett tre dagar långt besök i landet. Foto: ABB

Indien vill minska användningen av fossila bränslen så att landet år 2030 använder över en tredjedel mindre energi än år 2005, meddelade Indiens regering nyligen. År 2030 ska 40 procent av all energi produceras med andra medel än med fossila bränslen.

Största delen av Indiens energi produceras i dag med kol och Indien är näst efter USA och Kina världens tredje största producent av växthusgaser. Indien är inte ännu berett att gå lika långt som Kina, som redan 2015 meddelade att man strävar efter att minska kolförbrukningen med upp till 65 procent fram till år 2030.

ABB-chefen Ulrich Spiesshofers möte den 5 april med Indiens premiärminister Modi ägde rum i ett läge då Indien inleder landets ambitiösa program som ska ge el till alla hushåll i landet, expandera tillverkningssektorn och uppgradera Indiens urbana infrastruktur. Samtalen fokuserade på hur ABB kan stödja regeringens initiativ för förnybar energi och bidra till att öka allmänhetens acceptans för förnybara energikällor.

Enligt Hans Blomqvist vid Uppsala universitet håller Indien och även Kina i rask takt på att bli globala jättar framförallt på energiområdet. Hans Blomqvist har analyserat dagens energiförsörjning i Indien samt IEA:s antaganden om situationen det närmaste decenniet.

Indiens ökande användning och import av fossila bränslen, ökande utsläpp av växthusgaser samt den mycket ojämnt fördelade energianvändningen diskuteras ingående.

Några av de främsta problemen dryftas i Blomqvists analystext: subsidier eller ibland gratis elektricitet till jordbruket; den stora fattigdomen; samt den mjuka staten och korruptionen. Två av Indiens styrkor inför de kommande energiutmaningarna lyfts också fram i artikeln. Dels betonas den höga nivån på ingenjörsvetenskapen som är central för utvecklandet av förnybar energi, dels de demokratiska institutionerna som möjliggör politiskt deltagande och påverkan på energi- och klimatfrågan.

Den konservativa indiska regeringen räknar med att det krävs omfattande energiinvesteringar och för åtgärder som ska anpassa ekonomin till kommande klimatförändringar. En del experter har beräknat det totala behovet till hela 2200 miljarder euro. Pengarna skulle bland annat användas för att förnya jord- och skogsbruksmetoder, fiskenäringen, och vattendistribution.

 

Tillväxten för Indiens ekonomi som helhet förväntas vara mellan 7-8 procent de kommande 3-5 åren och ungefär lika mycket vad gäller industriproduktionen. I en allmän global lågtillväxtmiljö så ter sig Indiens tillväxt som relativt attraktiv för utländska investerare.