Cortus Energy siktar på japanska marknaden

Cortus Energy har utvecklat en process vilken förgasar biomassa till en ren energigas som med högt bränslevärde kan ersätta fossila bränslen. Foto: Cortus Energy

Japanska Forest Energy och Kistaföretaget Cortus Energy har ingått ett avtal om strategiskt samarbete under beteckningen OMX. Forest Energy och Cortus Energy har tecknade nyligen ett avtal som markerar starten för ett strategiskt samarbete för den lukrativa japanska marknaden för småskalig elproduktion baserad på biomassa.

Det har tidigare ingåtts en preliminär överenskommelse mellan Forest Energy och Cortus Energy som nu har resulterat i ett slutligt samarbetsavtal.

Stimulanssystemet för biomassabaserad elproduktion i Japan är förmodligen det starkaste i världen. Hittills har större projekt, över 5 megawatt, utvecklats. Forest Energy har utvecklat två sådana projekt med en total kapacitet på 25 megawatt. Inom det småskaliga segmentet, upp till 2 megawatt, är incitamenten starkast (20 år Feed tariff), men rätt teknik har hittills saknats för att förverkliga denna potential.

Forest Energy har genomfört ansenliga studier på olika tekniker. Den så kallade WoodRoll-processen har visat sig vara tekniken med störst potential och som passar bäst för de japanska möjligheterna.

Forest Energy använder företagets erfarenhet och kompetens att identifiera och utveckla småskaliga projekt baserat på processen för att omvandla biomassa till elkraft. Med strukturerad finansiering av projekten kommer Cortus Energy kunna bli delägare på gynnsamma villkor.

Det strategiska samarbetet bygger på att realisera en första 2 megawatt el i form av pilotprojekt, baserat på den modulära 6 megawatts WoodRoll-anläggningen.

Pilotprojektet kommer att utgöra basen för det framtida samarbetet. Potentialen för de närmaste 5 åren är handlar om hela 25 projekt.

– Tekniken ger inte bara en lösning för den småskaliga marknaden för biomassa, men också flexibiliteten att producera grön vätgas, som vi tror kommer att bli den nya energikällan under de kommande åren. Vi är övertygade om att våra gemensamma ansträngningar kommer att resultera i ett framgångsrikt och lönsamt samarbete mellan Sverige och Japan, säger Shingo Numa, vd för Forest Energy, i ett pressmeddelande.

Forest Energy kommer att beställa Basic Engineering för pilotprojektet i juni och en order för pilotprojektet kommer att läggas inom 12 månader. Projekteringen av pilotprojektet behöver färdigställas och Forest Energy kommer att söka alla nödvändiga tillstånd, säkra långsiktig biobränsleförsörjning, 20 år av inmatningstariffer samt en strukturerad finansiering av detta och de följande projekten.