Solenergi och vindkraft ses ofta som de främsta drivkrafterna i den förnybara energirevolutionen, men solfarmar och vindkraftsparker tar stora landområden i anspråk och energiproduktionen varierar kraftigt. Havsströmmar är en energikälla som är jämförbar med fossila bränslen när det gäller stabilitet och tillförlitlighet, men som samtidigt är ren och förnybar.
Japanska forskare vid Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University föreslår nu en ny design för ett marint kraftverk som tar tillvara på energin hos Kuroshioströmmen, som går längs Japans kust. Kraftverket är utformat för att placeras i strömmens mittenlager, 100 meter under havsytan, där vattnet rör sig lugnt och stadigt, även då det är storm.
Havsströmmar är ganska långsamma och rör sig i genomsnitt med mellan 1 och 1,5 meter per sekund, men vatten har mer än 800 gånger så hög densitet som luft och även en långsam ström innehåller därför lika mycket energi som en stark vind. Dessutom byter strömmar inte riktning eller stannar.
Det japanska kraftverkets enkla design består av ett flöte, en motvikt, en gondol som innehåller de elektricitetsgenererande komponenterna och tre blad. Kraftverket, vars design är en blandning mellan en drake och ett vindkraftverk, är förankrat i havsbottnen med en lina och svävar i strömmen medan vattnet får de tre bladen att rotera.
Efter att ha byggt och testat en prototyp planerar forskarna nu att bygga en energifarm innehållande 300 kraftverk med 80 meter i diameter. Den förväntade energiproduktionen är omkring en gigawatt, vilket motsvarar ett helt kärnkraftverk.