Rekordlätt solcell svävar på såpbubbla

Den tunnaste och lättaste solcell som gjorts kan vila på en såpbubbla. Foto: MIT/Joel Jean och Anna Osherov
Den tunnaste och lättaste solcell som gjorts kan vila på en såpbubbla. Foto: MIT/Joel Jean och Anna Osherov

Framtidens tunna, lätta och flexibla solceller kommer att kunna placeras på i stort vad som helst, från mobiltelefoner och kläder till papper och heliumballonger.

Forskare vid amerikanska MIT (Massachusetts Institute of Technology) har nu tagit fram den tunnaste och lättaste solcell som någonsin producerats och för att demonstrera hur lätt den är placerade de den på en såpbubbla utan att bubblan sprack. Även om solcellen troligtvis är flera år från att lanseras som en kommersiell produkt är det ett imponerande steg framåt.

MIT-professorn Vladimir Bulovic menar att nyckeln till deras framgång är att hela solcellen, tillsammans med det substrat den byggs upp på och den ytbeläggning som skyddar den mot omgivningen, tillverkas på en och samma gång.

- Det innovativa steget är insikten att substratet kan odlas fram på samma gång som solcellen, säger Vladimir Bulovic.

Hela tillverkningsprocessen sker i en vakuumkammare och till skillnad från de processer som används vid traditionell solcellstillverkning, som kräver hög temperatur och starka kemikalier, sker den vid rumstemperatur och helt utan lösningsmedel.

Slutresultatet är en solcell som inklusive substrat och ytbeläggning inte är tjockare än en femtiondel av tjockleken hos ett mänskligt hårstrå eller en tusendel av tjockleken hos en motsvarande solcell med glassubstrat. Trots det är solcellens verkningsgrad lika hög som hos den glasbaserade motsvarigheten.

I prototypsolcellen använde forskarna den vanligt förekommande flexibla polymeren parylen som både substrat och ytbeläggning och i det ljusabsorberande lagret användes huvudsakligen det organiska materialet DBP. Forskarna påpekar emellertid att dessa val av material bara är exempel och att de kan bytas ut mot andra material.