Råoljepriserna visar små rörelser under måndagens handel, efter att ha stigit under slutet på förra veckan. Riskaversion präglar de finansiella marknaderna men oljepriserna återhämtade sig en del efter beskedet från Kina centralbank om att reservkraven för bankerna sänks.
"Brent handlas återigen under den tekniskt viktiga nivån om 36 dollar per fat då den nya handelsveckan inleds. Trots flera försök har den (Brentoljan) hittills misslyckats att återta detta motstånd i februari. Under de kommande veckorna bör sjunkande oljeproduktion i USA göra det möjligt," skriver Commerzbanks råvaruanalytiker på måndagen.
Fredagens statistik från Baker Hughes visade att antalet oljeriggar i USA sjönk med 13 till 400 under förra veckan, vilket var den lägsta nivån sedan december 2009. USA:s veckostatistik över oljeproduktionen kommer som vanligt på onsdag i samband med lagersiffrorna.
Förväntningar om sjunkande produktion i USA har gjort att finansiella investerare nu börjat satsa på att WTI-oljepriset ska återhämta sig. Enligt den senaste statistiken från US Commodity Futures Trading Commission ökade den spekulativa långa nettopositionen med 44.400 till 102.300 kontrakt under veckan till och med 23 februari. Det var den högsta nivån på tre månader.
"Därmed har den senaste uppgången i WTI-priset delvis drivits av spekulation", fortsätter Commerzbank.
Prisuppgångarna under slutet på förra veckan kom efter att Venezuelas oljeminister sagt att man kommer att hålla ytterligare ett möte med Saudiarabien, Ryssland och Qatar i mitten av mars.
Dessa länder hade ett möte för ett par veckor sedan där man kom överens om att försöka frysa produktionen vid januari månads nivå. Andra länder har dock hittills inte gått med på motsvarande åtagande där Iran uteslutit en produktionsfrysning och även Irak lär vilja öka produktionen framöver.
Flera analytiker ser även med skepsis på att ett sådant avtal ska få någon större påverkan.
"Enligt vår syn kommer de senaste diskussionerna om produktionsfrysning inte sannolikt att ha något omedelbar påverkan på marknadsbalanserna, eftersom de producenterna som gått med på att frysa produktionen redan producerar nära sin fulla kapacitet", skriver Barclays Capital.
Banken pekar dock på att samtalen kan leda till bredare samarbeten mellan producenterna.
"Vi ser fortsatt en koordinerad ansträngning som utmanande men anser att sannolikheten verkligen har ökat", fortsätter Barclays.
I eftermiddag väntas USA-statistik över Chicago inköpschefsindex samt antalet avtalade husköp.
(SIX News)