Robot ska simma i Fukushimas radioaktiva vatten

En anställd från Toshiba presenterar här den flytande roboten. Om alla tester går som planerat, kan roboten från och med 2017 börja frakta bort förstörda bränslestavar från reaktor 3 vid. Foto: Toshiba

Toshiba har utvecklat en robot som ska ta ut bränslestavarna från den förstörda reaktorn nummer 3 vid Fukushimas kärnkraftverk i Japan. Arbetet inleds tidigast år 2017.

Totalt 566 bränslestavar finns fortfarande i reaktortanken vid Fukushimas kärnkraftverk i enheten 3, skriver The Japan Times.

Stavarna sjönk i botten av tanken i mars 2011, när reaktor 3 förstördes i samband med att tsunamin svepte över anläggningen, som ligger omkring 250 kilometer norr om Tokyo.

Bränslestavarna tas upp med en flytande robot med två armar, som har utvecklats av Toshiba Corporation, som också har byggt kraftverket.

Roboten är placerad på en hög kran, eftersom det inte är möjligt att styra processen från vattentankens kant. Strålningen är så hög i kärnkraftverkets reaktor 3, att reparatörer inte kan närma sig vattentanken.