Ursprungsbygget vållade lång debatt och heta känslor kring Östersjön.
Nu är uppföljaren på väg - Nordstream2 - och sprider tvisten vidare i hela EU.
När EU:s stats- och regeringschefer höll sitt sista toppmöte för året, en vecka före jul, var Italiens premiärminister Matteo Renzi ordentligt uppladdad.
Måltavlan: planerna på att dra en parallelledning till den omstridda Nordstream i Östersjön för att på så vis fördubbla gasinflödet från Ryssland.
-När jag ser ett problem så räcker jag upp handen, förklarade Renzi på sin presskonferens efteråt, sedan han fått med sig en rad andra EU-länder på att uttala sin tvekan över projektet.
"Dålig eftersmak"
Oron är dubbelbottnad. Dels finns i flera östländer en rädsla för att Nordstream2 ska göra det möjligt för Ryssland att av politiska skäl strama åt gasleveranserna till deras länder - och Ukraina - utan att det drabbar exempelvis Tyskland. Dels finns i Sydeuropa en klar irritation över att "systerprojektet" Southstream, som skulle ha gett direkta gasleveranser till deras länder, blivit stoppat.
-Det ger en dålig eftersmak när Southstream i fjol blockerades... medan det nu pratas om att dubbla Nordstream utan diskussion, sade Renzi missnöjt efter EU-toppmötet.
Tvekan i Bryssel
Bakom Nordstream2 står främst statskontrollerade ryska jätten Gazprom. Men också västliga storbolag som Shell, Basf och Eon ingår i projektet. Mycket av kritiken från Italien, Polen, Ungern och de andra motståndarna riktas mot Tyskland - som dock slår ifrån sig.
-Det här är först och främst ett kommersiellt projekt... Nu får vi vänta och se vad som händer med alla tillstånd och licenser, sade förbundskansler Angela Merkel efter toppmötet.
Även från Bryssel hörs dock tydlig tvekan. EU-kommissionen har beräknat att Nordstream 2 skulle göra att 80 procent av all rysk gas kommer att nå EU på ett och samma ställe och att Gazprom i så fall får 60 procent av marknadsandelen i Tyskland.
-Enligt min mening så hjälper Nordstream varken till för att öka (import)mångfalden eller minska energibehovet, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk efter toppmötet.
(TT)