Sverige behöver ambitiösa energieffektiviseringsmål

Foto: Lotta Bångens , VD Eneff

 För att säkerställa en framgångsrik övergång till hållbar energianvändning behöver Sverige tydliga och ambitiösa energieffektiviseringsmål. Högt satta mål skapar även en möjlighet för svenska företag att utvecklas och kunna exportera sin teknik på den snabbt växande globala marknaden för energieffektivisering. Sådana mål bör ses som en investering som gynnar både landet och dess invånare. 

Varför behöver Sverige energieffektiviseringsmål?
Om vi inte sätter specifika mål för energieffektivitet, utan endast utgår från klimatmålen - då skulle det vara fritt fram att slösa med förnybar energi. Och att slösa med den förnybara energin, skulle vara att skjuta oss själva i foten. Det är kostsamt och svårt, för att inte säga omöjligt, att få den gröna energin att räcka till allt och alla. Utan ambitiösa energieffektiviseringsmål får vi inte ihop hela ekvationen.

Sedan finns det ju också många fler anledningar att energieffektivisera, utöver klimatet. Det är tillexempel väldigt lönsamt för Sverige. Rätt utförda energieffektiviseringsåtgärder innebär lägre kostnader för stat, kommuner, regioner och fastighetsägare med flera. Energimyndigheten har nyligen haft i uppdrag av regeringen att analysera hur användning av energi, effekt och resurser kan effektiviseras, och rapporten visar bland annat på en potential att minska elanvändningen genom energieffektivisering med 20–25 TWh el till 2030. Den samhällsekonomiska potentialen är ännu större - eftersom energieffektivisering i hög grad också har positiva externa effekter, utöver sänkta energikostnader. Några exempel på detta är lägre effekttoppar i elnätet, ett minskat behov av att bygga ut elledningar och elproduktion, lägre energipriser samt bättre inomhusmiljö (vilket i sin tur leder till färre sjukdomar och ett minskat tryck på vården.)

Ambitiösa mål gagnar svenska företag
Höga energieffektiviseringsmål kommer även att skapa en marknad för de som är duktiga på energieffektivisering; svenska företag kommer att utvecklas och kunna exportera sin teknik på den snabbt växande globala marknaden för energieffektivisering. På klimatmötet i Dubai enades världen om att fördubbla energieffektiviseringstakten, så det finns onekligen en stor marknad att ta del av i framtiden. Om vi vill att svenska företag ska vara med på den - måste vi börja med att utmana dem här hemma.

Det kan vi göra bland annat genom ett ambitiöst energieffektiviseringsmål. Regeringen gick nyligen ut med att de vill nu se över det svenska energieffektiviseringsmålet. Vi hoppas att de då utgår från de lönsamma potentialer som finns inom olika sektorer i samhället och att målet sätts med hela den samhällsekonomiska potentialen i åtanke - inte bara de självklara aspekterna som minskade energikostnader. Vi hoppas på ett ambitiöst mål.

Tyvärr ses ambitiösa mål ibland som något negativt, något som vi ”drabbas” av. Men vi får inte glömma att om det är lönsamt - så ”drabbar” det inte. Det är i stället en investering som gynnar både landet och dess invånare.