Nu startar Karlstadbenet - Svenska kraftnäts jättesatsning

Karlstadsbenet består av två nya 400 kilovoltledningar mellan Midskog utanför Östersund till Borgvik en bit från Karlstad. Foto: matthew henry/unsplash

Styrelsen för Svenska kraftnät har nu tagit beslut om inriktningen för Karlstadbenet, vilket är det största projektet för ledningsbyggnad bolaget någonsin har genomfört.

− Det är en jättesatsning där vi moderniserar och bygger ut stamnätet för el, säger Izabell Grefberg, projektledare på Svenska kraftnät.

Karlstadsbenet omfattar två nya 400 kilovoltledningar som sträcker sig från Midskog utanför Östersund till Borgvik, en bit utanför Karlstad, över en sträcka på cirka 46 mil. Den uppskattade kostnaden på drygt 16 miljarder kronor inkluderar även konstruktionen av två nya stamnätsstationer och avvecklingen av äldre ledningar som närmar sig slutet av sin tekniska livslängd.

Karlstadbenet är avgörande för att etablera en robust elinfrastruktur som kan anpassas till och hantera förändrade behov. Dessa nya ledningar är avsedda att möta den ökade efterfrågan på el i den industriintensiva Västra Götalandsregionen. Med en beräknad tillförsel på över 1 000 MW från år 2035, motsvarande effekten från en kärnkraftsreaktor, kommer detta projekt inte bara gynna industrier längs ledningssträckan, utan även möjliggöra anslutningen av nya vindkraftsparker i närliggande områden till stamnätet.

För att minimera ledtiderna siktar bolaget på att ha projektet färdigställt och driftsatt år 2035 – två år tidigare än den tidigare planerade tidsramen. Svenska kraftnät har nominerat detta projekt för Energimarknadsinspektionens insatser för att förkorta ledtider för utbyggnaden av elnätet.

Under de kommande tio åren planerar Svenska kraftnät att bygga 1 500 kilometer nya ledningar, modernisera 2 500 kilometer befintliga ledningar och konstruera cirka 30 nya stamnätsstationer. Vid en blick framåt 20 år kommer bolaget att ha färdigställt ytterligare 7 000 kilometer ledningar.

Karlstadbenet representerar 13 procent av Svenska kraftnäts totala utbyggnad av stamnätet under de kommande 20 åren.