Batterier förändrar svensk elmarknad

Foto: danilo.alvesd / Unsplash

Den installerade batterikapaciteten i Sverige kan öka med nästan 300 procent under 2024, vilket skulle resultera i en total kapacitet på cirka 2 200 MW. Detta framgår av en prognos från energitjänsteföretaget CheckWatt, baserad på enkäter till 100 installationsföretag och årets marknadsutveckling.

– Investeringar i batterier är lönsamma för ägarna och fördelaktiga för samhället genom att minska behovet av dyra nätförstärkningar och öka effektiviteten och säkerheten i det befintliga nätet, säger Dan-Eric Archer, vd för Checkwatt.

I början av 2024 uppskattades den installerade batterikapaciteten i det svenska elsystemet till cirka 560 MW, fördelat på 360 MW för hembatterier, 100 MW för batterilager i fastigheter och industrier, och 100 MW för storskaliga batteriparker. Dessa uppskattningar baseras på Skatteverkets statistik över installationer med grönt skatteavdrag, kapacitet ansluten till CheckWatts styrsystem, och CheckWatts kunskap om marknaden.

Batterikapaciteten kan redan under 2024 fyrdubblas till 2 200 MW, enligt en kartläggning av CheckWatt som bygger på enkäter till cirka 100 partnerföretag som installerar batterier.

– Prognosen är en grov uppskattning, men den illustrerar hur snabbt marknaden utvecklas just nu. Investeringar i batterilager sker snabbare och billigare än utbyggnad av elnätet, vilket borde uppmuntras av politiker, säger Archer.

Elbehovet förväntas öka kraftigt framöver, särskilt på kort sikt, där vind- och solkraft är de främsta alternativen för att möta den ökade efterfrågan. Samtidigt hindras anslutningen av ny elproduktion och elkunder av kapacitetsbrist i elnätet. Kostnaderna för att bygga ut elnätet kan nå 1 000 miljarder kronor enligt Energiforsk och Sweco.

Batterier kan underlätta utbyggnaden av förnybar el och minska behovet av kostsamma nätförstärkningar genom att effektivisera det befintliga nätet. Dessutom kan batterier öka leveranssäkerheten i elsystemet genom att bidra till den flexibilitet som behövs för att balansera elproduktion och konsumtion samt stabilisera elsystemet.

CheckWatt har kartlagt batteriernas roll i det framtida elsystemet, och resultaten presenteras i Batterirapporten som släpps senare under våren, inklusive en prognos över batteritillväxten.