Göteborg Energi bygger ny pelletspanna i Mölndal

Göteborg Energi bygger en ny pelletspanna för förnybar fjärrvärmeproduktion på Riskullaområdet i Mölndal. Foto: Mölndal Energi

Nu är det bekräftat att Göteborg Energi bygger en ny pelletspanna för förnybar fjärrvärmeproduktion hos Mölndal Energi på Riskulla. Denna satsning tillgodoser det ökade behovet av förnybar fjärrvärme i södra delen av Göteborg Energis fjärrvärmenät och förstärker samtidig optimeringen av fjärrvärmeproduktionen i regionen Mölndal/Göteborg.

Den nya pelletspannan har en kapacitet på 50 MW. Byggnadsarbetet startar omedelbart, och pannan beräknas tas i drift i slutet av 2026. Den upphandlade entreprenören är Valmet.

– Vi har redan ett framgångsrikt samarbete där värme överförs mellan kommungränserna och värmeproduktionen optimeras för bästa möjliga ömsesidiga nytta. Denna investering stärker vårt partnerskap och gör oss mer resurseffektiva samtidigt som vi ökar mängden förnybar fjärrvärme i regionen. Detta innebär att fjärrvärmekunderna i Mölndal och Göteborg får mer kostnadseffektiv och driftsäker fjärrvärme, säger Per-Anders Gustafsson, VD på Göteborg Energi.

Andra delar av samarbetet inkluderar en ny fjärrvärmeledning mellan Göteborg och Mölndal, Lunnagårdsledningen, som togs i bruk under hösten 2023 och gemensamma upphandlingar av biobränsle.

– Det är fantastiskt att vi kan bidra till att minska mängden fossil produktion i regionen och ge våra kunder ännu mer driftsäker och kostnadseffektiv fjärrvärme. Samarbetet gör det möjligt för oss att hålla nere produktions- och bränslekostnaderna. Det är ett unikt partnerskap där vi tillsammans optimerar fjärrvärmesystemet, säger Christian Schwartz, VD på Mölndal Energi.

Göteborg Energis beslut att bygga en ny pelletspanna i Mölndal beror på att Mölndal Energi redan har ett befintligt miljötillstånd som inte kommer att utnyttjas. Samtidigt är det svårt att hitta en lämplig plats i Göteborg för att bygga den fjärrvärmeproduktion som krävs för det ökande behovet i de södra delarna av nätet. Den nya pannan bidrar också till båda bolagens gemensamma nytta och stärker deras partnerskap och produktionsoptimering.

Fakta om pelletspannan på Riskulla:

  • En ny panna för förnybar fjärrvärmeproduktion uppförs på Riskulla i Mölndal.
  • Investeringen görs av Göteborg Energi, som också äger pannan. Driften sköts av Mölndal Energi.
  • Bränslet i pannan är pellets, och den kan även använda bioolja (RME) som start- och reservbränsle.
  • Beräknad driftstid är 1 500–2 000 timmar per år.