Öresundkraft moderniserar nätet i Helsingborg

Foto: Timo Julku

Nyligen så anlände två stycken, 60 ton tunga transformatorer till Öresundskraft i Helsingborg. Transformatorerna har en nyckelroll i moderniseringen av stadens elnät.

Transformatorerna och kringutrustning har levererats av Kolektor Etra i slovenska Ljubljana. Fyra långtradare krävdes för den 150 mil långa transporten till Helsingborg.

– De installeras nu på Hållplatsens fördelningsstation. När allt är klart kommer den nya stationen att ersätta tre gamla fördelningsstationer som därmed kan rivas, säger Håkan Rannestig, elnätschef på Öresundskraft. Syftet är att ge helsingborgarna en tryggare och effektivare elförsörjning. Hållplatsen är den sista etappen i vår modernisering av elnätet i centrala Helsingborg. Vi höjer mellanspänningsnätet från 6 kilovolt till 11 kilovolt och kan därmed slopa en transformering. Allt detta ger ett robustare elnät med mindre överföringsförluster.

Fördelningsstationen börjar driftsättas under hösten 2016. I februari 2017 ska alla arbeten vara avslutade; entreprenör är Linjemontage i Grästorp AB. Under hösten 2017 ska delar av den nuvarande fördelningsstationen vid Triangeln i Helsingborg rivas och ge plats för bostäder.

– Hela investeringen i fördelningsstation Hållplatsen uppgår till närmare 90 miljoner kronor. Det är en del av de investeringar på runt 130 miljoner kronor som vi gör årligen i elnäten, säger Håkan Rannestig.

De nya transformatorerna har en märkeffekt på 40 megavoltampere. Det motsvarar effektbehovet för cirka 20000 lägenheter.