Rolls-Royce tar in kapital för att bygga minikärnkraftverk  

IIl: Rolls-Royce

Ett konsortium lett av den brittiska motortillverkare Rolls-Royce är på jakt efter 300 miljoner pund för att finansiera utvecklingen av minikärnkraftverk runtom i Storbritannien. Rolls-Royce avser att lämna in ett konstruktionsförslag till brittiska tillsynsmyndigheter senare i år.

Rolls-Royce planerar att bygga de modulära minikärnkraftverken i gamla kärnkraftverk och nedlagda kolgruvor bland annat. Man räknar med att åtminstone 16 SMR-anläggningar (små modulära reaktorer) kan byggas i gamla kärnkraftverk och ytterligare några kan installeras i före detta kolgruvor. Enligt företaget skulle projekten kunna skapa 40 000 nya jobb i Storbritannien till 2050.

Anhängare av SMR-reaktorer menar att det är ett prisvärt alternativ till fullskaliga kärnkraftverk, i synnerhet till det kärnkraftverk som byggs Hinkley Point C i Somerset och som förväntas gå lös på 23 miljarder pund. Rolls-Royce menar att de mindre kärnkraftverken hävdar sig också i konkurrens med vindkraften kostnadsmässigt.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lovat att avsätta 215 miljoner pund av offentliga medel till projektet. Konsortiet hoppas att det stödet kommer att hjälpa till att säkra de 300 extra miljoner pund som behövs i privat finansiering för att driva projektet vidare.

Rolls-Royce har arbetat med SMR-projektet sedan 2015. De räknar nu med att de första fem reaktorerna ska stå klara i början av 2030-talet och kommer att kosta 2,2 miljarder pund vardera. Därefter priset per enhet gå ned till 1,8 miljarder pund.

Källa: FT