Utsikterna till ytterligare begränsningar håller oljepriserna nere

Oljeraffinaderi i Schwechat i närheten av Österrikes huvudstad Wien. Foto: Wikimedia, kredit: Waerfelu

Analytiker från ANZ ser stora utmaningar när det gäller utvecklingen av den globala efterfrågan på olja. 
- Antalet nya infektioner med covid-19 ökar i stora amerikanska stater, vilket ökar rädslan för ytterligare begränsningar, säger ANZ.

Rädslan för ytterligare begränsningar på grund av ett ökande antal koronafall tenderar att sänka oljepriserna även under den kommande veckan, skriver Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 41,69 dollar på måndag den 28 september mot 41,81 dollar på fredag ​​den 25 september. Den amerikanska WTI-oljan handlades på måndag den 28 september till 40,01 dollar mot 40,07 dollar på fredag ​​eftermiddag den 25 september.

- Antalet nya covid-19-infektioner ökar i stora amerikanska stater, vilket ökar rädslan för ytterligare begränsningar som kan vara en utmaning för efterfrågan på olja under det senaste kvartalet, skrev ANZ-analytiker i en rapport enligt Reuters.

Trots avtal om minskande oljeproduktion har Iran och Libyen, en del av organisationen för oljeexportländerna och dess allierade, känd som Opec +, fortsatt att exportera råolja och flera amerikanska energibolag har lagt till nya plattformar för oljeborrning under de senaste två veckorna.

Priserna skulle dock kunna dra viss nytta av utsikterna till en eventuell strejk i Norge inom oljeindustrin, vilket kan minska produktionen med 900 000 fat om dagen, skrev norska olje- och gasföreningen, NOG, på fredag ​​enligt Reuters.