Oljepriserna stabiliseras men låga efterfrågan oroar

Låga oljeefterfrågan utgör en utmaning i både USA och Europa. Foto: Creative Commons Lic, kredit: Matryx

Oljepriserna ligger kvar på tidigare låga nivå på ​​morgon den 25 september men stiger en smula jämfört med priserna på dagen innan.

Sammantaget kommer oljepriserna att falla under veckan efter oro för att det växande antalet covid-19-infekterade kommer att försvaga efterfrågan, medan Libyen snart förväntas vara redo att återuppta oljeexporten.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostar 42,10 dollar på morgonen den 25 september mot 41,61 på eftermiddag dagen innan. Den amerikanska WTI-oljan handlade till 40,46 dollar mot 39,86 dollar på eftermiddag den 24 september.

Brent ser ut att ha fallt med cirka 3 procent under en vecka, medan den amerikanska WTI-oljan går mot en nedgång på cirka 2 procent. Dessutom föll båda referensoljorna under en månad. I så fall blir det Brents första månadsfall på sex månader, skriver Reuters.

- Utsikten att Libyens olja återvänder till marknaden stärker pessimismen bland investerare, skrev RBC Capital Markets i en anteckning enligt Reuters.

- Vi tror dock att återlämnandet av oljor till marknaden kommer att vara långsam och kan vända baserat på volatilitet och den politiska bilden, fortsätter banken.

Ett oljetankfartyg fyllde enligt Reuters på torsdag sin last från en av Libyens tre terminaler, som nyligen har öppnats på nytt.

Det förväntas att lastningen fortsätter de närmaste dagarna.

Förutom det finns det inte mycket att stödja oljepriserna på en strukturell nivå om inte raffinaderiernas marginaler ökar, uppskattar RBC Capital Markets enligt Reuters.

Just nu utmanas oljeefterfrågan i både USA och Europa, eftersom begränsningar och åtgärder mot koronainfektion förhindrar och begränsar efterfrågan på resor och bränsle.

Amerikanska olje-, bensin- och destillatlager föll dock förra veckan, enligt siffror från US Department of Energy, EIA, enligt Reuters.