Europeisk solkraft växer – men billiga kinesiska paneler hotar industrin

Solenergi från ovan. Den europeiska och tyska solenergi-industrin pressas av billig import från Kina – och flera tillverkare går mot konkurs. Foto: Wikipedia Common, kredit, Flickr, fotograf: Fernando Tomás
Solenergi från ovan. Den europeiska och tyska solenergi-industrin pressas av billig import från Kina – och flera tillverkare går mot konkurs. Foto: Wikipedia Common, kredit, Flickr, fotograf: Fernando Tomás

Europeisk och även tysk solkraft växer men hotas av kinesisk dominans. Den tyska branschorganisationen varnar för att utbyggnaden avstannar – och industrin pressas till konkurs.

Tyskland har i dag över fem miljoner solcellsanläggningar på tak, fält och balkonger. De producerar solenergi för allt fler hushåll och företag. Men trots rekordnivåer varnar branschorganisationen Bundesverband Solarwirtschaft (BSW-Solar) för att utbyggnaden av solkraft tappar fart. Samtidigt pressas den tyska solindustrin av billig import från Kina – och flera tillverkare går mot konkurs.

– Under de senaste 25 åren har solenergi utvecklats från dyr satellitteknik till det billigaste sättet att producera el på jorden, säger BSW-Solars vd Carsten Körnig.
– Men trots det ser vi nu en avmattning i utbyggnadstakten.

Mål för 2030 i fara

Enligt BSW-Solar finns det i dag en installerad effekt på cirka etthundrasju komma fem gigawatt solenergi i Tyskland. Målet är att nå tvåhundrafemton gigawatt till år 2030. Organisationen är dock osäker på om det målet kan nås med nuvarande utveckling.

Solenergin blir samtidigt allt viktigare i vardagen. El från solpaneler på tak används i många hem till att laga mat, tvätta, värma bostäder och ladda elbilar. De fem komma tre miljoner anläggningarna står i dag för ungefär femton procent av Tysklands elbehov.

Under 2024 producerade landets solcellsanläggningar cirka femtionio komma fem miljoner megawattimmar el, enligt den tyska statistikmyndigheten. Det motsvarade då nästan fjorton procent av Tysklands totala elproduktion – en ny toppnotering.

Balkonkraftverk är populära bland konsumenter, men deras bidrag till elnätet är marginellt. Trots att det finns drygt en miljon sådana anläggningar når deras sammanlagda effekt inte ens en gigawatt.

– Elbehovet fortsätter att öka, och vi har inte råd att sakta ner utbyggnaden av solpaneler på tak, fasader och markytor. Halva vägen är avklarad – men nästa etapp går inte av sig själv, säger Carsten Körnig.
Han anser att en utbyggnad av både solenergi och lagringskapacitet är avgörande för framtiden.
– Den pågående värmeböljan och ökande klimateffekter gör detta smärtsamt tydligt, säger han.

Batterier ska lagra solenergin

BSW-Solar lyfter särskilt fram behovet av fler energilager, för att bättre kunna ta tillvara solenergin även när solen inte skiner. I dag finns ungefär två miljoner batterilager i drift i Tyskland, med en sammanlagd kapacitet på cirka tjugo gigawattimmar.

Men enligt organisationen behövs mellan etthundra och etthundrafemtio gigawattimmar till år 2030 – alltså fem till sju gånger så mycket som i dag. För att nå dit krävs nya politiska beslut, särskilt en reform av bygglovsreglerna som gör det lättare att installera batterilager.

Kina dominerar marknaden

Samtidigt som efterfrågan på solenergi ökar, står den tyska solindustrin inför en allvarlig kris. Nästan åttiosex procent av alla solpaneler som importerades till Tyskland under 2024 kom från Kina, enligt den tyska statistikmyndigheten. Det är ett resultat av låga priser och storskalig kinesisk produktion, som dominerar världsmarknaden.

Exporten från Tyskland har samtidigt kollapsat. Under det gångna året minskade den med mer än femtio procent till femhundratio miljoner euro, och gick nästan uteslutande till andra europeiska länder.

Även den inhemska produktionen har rasat. Under 2024 minskade tillverkningen av solpaneler i Tyskland med över femtiosex procent – till endast en komma fem miljoner enheter. Trenden har fortsatt under 2025. En bidragande orsak är den hårda konkurrensen från Kina, som gjort det svårt för tyska företag att konkurrera med priset.

Ett exempel är Meyer Burger, ett schweiziskt bolag med produktion i Tyskland. Företagets tyska dotterbolag har nyligen ansökt om konkurs.

Takpaneler dominerar – men markanläggningar växer

De flesta tyska solcellsanläggningar sitter på eller i direkt anslutning till byggnader. Enligt det tyska registersystemet Marktstammdatenregister finns det fyra komma två miljoner sådana anläggningar i drift, med en sammanlagd effekt på cirka sjuttioett gigawatt.

Därefter kommer markbaserade solparker. Det finns endast cirka tjugotusen sådana anläggningar, men de står ändå för nästan trettiotre gigawatt – tack vare sin höga kapacitet per enhet.

Trots att balkongpaneler alltså är mycket vanligare, bidrar de i praktiken mycket mindre till elförsörjningen. De har låg effekt och saknar ofta koppling till elnätet.

Framtiden för Tysklands solkraft hänger nu på politiska beslut och en starkare satsning på lagringsteknik. Samtidigt är den tyska industrin i behov av skydd mot osund global konkurrens – annars kan landets roll som solenergination minska trots höga klimatambitioner.

Källa: dpa – Deutsche Presse-Agentur