Finländska teknikbolaget Steady Energy har säkrat 32 miljoner euro i finansiering för att utveckla små modulära värmereaktorer. Bolaget planerar nu att bygga en pilotanläggning i Salutorget-området i Helsingfors och siktar på att kunna leverera världens första kommersiella värmebaserade kärnvärmeverk i början av 2030-talet.
Enligt bolaget är de små kärnreaktorerna särskilt lämpade för tätbebyggda urbana områden, där det finns ett stort behov av utsläppsfri och stabil värmeförsörjning. Varje reaktor är konstruerad för att leverera femtio megawatt värmeenergi och tekniken har sitt ursprung i ett forskarlag vid det statliga forskningscentret VTT. Steady Energy grundades år 2023 för att kommersialisera utvecklingen.
En av årets största finansieringsrundor
Kapitalanskaffningen, som avslutades i juni, är en av de största i Finland hittills under 2025. Bland investerarna finns både nya och tidigare finansiärer från Finland och utlandet.
Bland de nya inhemska investerarna återfinns statliga Finlands Industriinvestering (Tesi) och försäkringsbolaget Lähitapiola. Från utlandet deltar bland andra nederländska Move Energy samt det Kalifornienbaserade Valo Ventures. Sedan tidigare finns även danska 92 Ventures och finska Lifeline Ventures bland bolagets investerare.
– När det i Finland utvecklas ledande exportteknologi för den globala marknaden för ren energi, värd hundratals miljarder, krävs det också inhemskt ägande. Det är till nytta för alla finländare, säger Antti Leppinen, portföljförvaltare på Lähitapiola, i ett pressmeddelande från Steady Energy.
Tesin investeringschef Samppa Sirviö säger att bolaget kombinerar ett kompetent team med egen innovativ teknik som är möjlig att skala upp kommersiellt.
– Därför ser vi en betydande potential för internationell tillväxt i Steady Energy, säger han.
Fokus på Finland – och expansion mot Sverige och Polen
Steady Energy har redan ingått preliminära avtal om leverans av femton reaktorer inom Finland. Nästa steg är att bygga pilotanläggningen i Helsingfors, närmare bestämt i Salutorget-området. Målet är att projektet ska ligga till grund för ett framtida nät av små värmeproducerande kärnvärmeverk i urbana miljöer.
Samtidigt planeras en internationell expansion, där Sverige och Polen pekas ut som prioriterade marknader. Finansieringen ska användas både för att färdigställa den tekniska designen och för att förbereda marknaden utanför Finland.
Den finländska strålsäkerhetsmyndigheten STUK har i juni gjort en preliminär bedömning av det planerade pilotprojektet. Myndigheten bedömer att den föreslagna anläggningen kan genomföras i enlighet med gällande säkerhetskrav i Finland.
Källa: Helsingin Sanomat & Steady Energys pressmeddelande (via Mikael Storsjö)