Flytande solkraft till havs blir verklighet vid nederländska kusten

Oceans of Energys havsbaserade solpark ”Nymphaea Aurora”. Foto: OOE
Oceans of Energys havsbaserade solpark ”Nymphaea Aurora”. Foto: OOE

Ett nytt energiprojekt till havs tar form utanför Nederländernas kust, där en flytande solpark snart ska integreras med ett befintligt vindkraftverk. Den flytande solparken, som nu är färdigmonterad i Amsterdams hamn, ses som ett viktigt steg mot ökad produktion av förnybar energi på begränsad havsyta.

Den nya anläggningen har utvecklats och byggts av företaget Oceans of Energy och är större än en fotbollsplan. Under sommaren 2025 ska systemet kopplas samman med det befintliga havsbaserade vindkraftverket Hollandse Kust Noord, med en kapacitet på sju hundra femtionio megawatt. Vindkraftparken ligger cirka arton kilometer ut från den nederländska kusten i Nordsjön och drivs av CrossWind, ett samriskföretag mellan Shell och Eneco.

Enligt Oceans of Energy färdigställdes själva monteringen av de prefabricerade flytande solmodulerna i hamnen på bara tre dagar. Detta betraktas som en viktig milstolpe inför framtida storskaliga projekt.

– Innovationsprogrammet för Hollandse Kust Noord-barken banar väg för nyckeltekniker som kan förbättra framtida havsbaserade vindprojekt – offshore solar scope är en spännande innovation som kan bidra till mer förnybar energiproduktion från samma plats, säger Maria Kalogera, innovationsansvarig på CrossWind.

”Flyter som en näckros”

Den flytande solparken har fått namnet Nymphaea Aurora, efter en näckros som förekommer i norra Europa. Färgen varierar från gult, som symboliserar energi, till rött, som står för styrka. Namnet Nymphaea är även det vetenskapliga släktnamnet för näckrosor – växter som flyter i vattenytan och tar tillvara på solenergi.

– Oceans of Energys flytande solpark ligger i vattenytan, precis som en näckros. Därför har vi döpt systemet till Nymphaea Aurora, säger Allard van Hoeken, grundare och vd för Oceans of Energy.

Han framhåller att projektet innebär något helt nytt när det gäller konstruktioner på havets yta.

– Storskaliga strukturer i vattenytan är en ny företeelse. Det är den avgörande innovationen som kan möjliggöra ett tekniskt och ekonomiskt genombrott för havsbaserad solkraft globalt. Det gör det möjligt att bygga i stor skala med minimal materialanvändning – precis som näckrosor klarar av.

Stora förväntningar på ny teknik

Ambitionen är att den flytande solkraften ska komplettera vindkraften och på så vis jämna ut variationer i elproduktionen till havs. Under perioder med svag vind kan solpanelerna fortsätta producera el, vilket ökar effektiviteten för hela anläggningen.

Tekniken bakom Nymphaea Aurora har utvecklats för att tåla tuffa förhållanden till havs, något som tidigare varit ett stort hinder för havsbaserad solkraft. Att modulerna nu monterats klart i hamnen och snart kan installeras till havs markerar början på vad som kan bli en ny fas i utvecklingen av kombinerade energisystem.

Samtidigt betonar både CrossWind och Oceans of Energy att detta fortfarande är ett pilotprojekt. Erfarenheterna från installationen och integrationen med vindkraftverket i Hollandse Kust Noord kommer att ligga till grund för framtida satsningar i större skala, både i Nederländerna och internationellt.

Källor: Oceans of Energy, CrossWind.