Tyska energibolaget Uniper inleder ett samarbete med det danska teknikföretaget Stiesdal för att utveckla mellanstora anläggningar för grön vätgas i Europa. Projekten kommer att ligga i storleksordningen 20 till 50 megawatt och baseras på Stiesdals modulära trycksatta alkaliska elektrolysörer på 3,1 megawatt.
– Vi arbetar för närvarande med att utveckla en design för en elektrolysanläggning som kan fungera som mall för kommande projekt – säger Jan Taschenberger, operativ chef för ny grön energi och gas på Uniper.
Esben Baltzer Nielsen, försäljnings- och affärsutvecklingschef för vätgassatsningen hos Stiesdal, ser samarbetet som ett naturligt steg.
– Uniper är en viktig europeisk aktör inom vätgas, och deras val av vår teknik visar på en tydlig samsyn. Det understryker också de fördelar vår lösning har när det gäller att minska komplexiteten i installationen och förenkla hela kringanläggningen – säger han.
Prefabricering och snabbare installation i fokus
Uniper har redan erfarenhet från ett liknande projekt, där företaget tillsammans med gasbolaget VNG bygger en 30 megawatt stor anläggning i Bad Lauchstädt. Den anläggningen använder elektrolysörer från Sunfire, men flera lärdomar därifrån har lett till nya förbättringar.
– Vi har tagit med oss många insikter från projektet i Bad Lauchstädt, särskilt när det gäller kostnader, byggtid och möjligheten att använda moduler i utrullningen – säger Taschenberger.
Han betonar att Stiesdals metod – med fokus på prefabricerade delar, minskade markarbeten och en design utan byggnader – passar väl med Unipers mål att göra grön vätgas ekonomiskt överkomlig.
– Den huvudsakliga monteringen kan ske i en kontrollerad miljö i en fabrikshall i stället för ute på plats. Det kortar ned installationstiden avsevärt – säger Nielsen.
Han pekar också på att själva elektrolysören placeras utomhus, vilket innebär att man slipper bygga processbyggnader och installera ventilationssystem.
– Vi behöver inte samma infrastruktur för att husera elektrolysören. Det behövs inga byggnader, inga ventilationssystem – vi ställer helt enkelt ut enheten på plats – säger han.
Enkla system med hög säkerhet
Säkerheten är enligt Uniper fortsatt högsta prioritet, även när elektrolysören placeras utomhus.
– En traditionell installation inomhus kräver ett komplext ventilations- och säkerhetssystem – säger Taschenberger. – Här ser vi tydliga fördelar med en utomhuslösning som gör det möjligt att minska komplexiteten. Även tillståndsprocessen blir enklare, till exempel när det gäller bullerkrav.
Enligt Nielsen kan varje av Stiesdals elektrolyssystem installeras och tas i drift inom en vecka. Systemet levereras i fyra färdigmonterade moduler.
– Det handlar i princip om att montera ihop modulerna på plats, och sedan är man igång – säger han.
Den modulära och prefabricerade designen gör det möjligt att bygga ut kapaciteten snabbt och till relativt låg kostnad. Det kan enligt parterna spela en viktig roll i den europeiska omställningen mot ett energisystem med högre andel grön vätgas.
Källa: Hydrogen Insight