Vattenfall utreder möjligheterna att bygga små modulära reaktorer vid Ringhals

Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion vid Vattenfall och Vattenfalls vd Anna Borg. Foto: Vattenfall

Elförbrukningen i Sverige väntas öka snabbt under de närmaste decennierna och Vattenfall arbetar därför aktivt med hur olika fossilfria energislag kan möta det ökade elbehovet. Som ett led i detta arbete inleder Vattenfall nu en förstudie om förutsättningarna att bygga minst två små modulära reaktorer (SMR) i anslutning till Ringhals kärnkraftverk.

- Alla fossilfria energislag kommer att behövas för att möta det ökande elbehovet i Sverige. SMR är en fossilfri teknik som har utvecklats mycket på senare tid och vi vill därför utreda förutsättningarna att bygga små modulära reaktorer i närheten av Ringhals kärnkraftverk, säger Vattenfalls vd Anna Borg.

- Inga investeringsbeslut har fattats, men Vattenfalls ledning har under våren arbetat med frågan om ny kärnkraft i Sverige. Under förutsättning att en förstudie kommer fram till att det skulle vara lönsamt och alla övriga förutsättningar för ett framtida investeringsbeslut skulle bli uppfyllda, inte minst nya regelverk för kärnkraft, borde det vara möjligt att ha en första SMR-reaktor i drift i början av 2030-talet, säger Anna Borg.

Det finns behov av mer elproduktion i södra Sverige varför förstudien inriktar sig på förutsättningarna att bygga SMR i de södra elområdena, i första hand nära Ringhals kärnkraftverk.

- Ringhals är en lämplig plats för ny kärnkraft av flera skäl. Dels är det tillåtet att ersätta de två nedlagda reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 inom befintlig lagstiftning, dels finns nätinfrastruktur på plats som förenklar anslutningen av ny elproduktion. Det finns även stor acceptans för befintlig och ny kärnkraft vid Ringhals och Forsmark. En stor fördel är också den omfattande kompetens som finns vid Ringhals, säger Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion vid Vattenfall.

Förstudien kommer att studera centrala frågeställningar för att kunna bedöma förutsättningarna för att gå vidare med beslut om att bygga minst två SMR-reaktorer i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Arbetet med förstudien kommer att starta omgående och beräknas vara klart vid årsskiftet 2023-2024.

Vattenfall investerar sedan tidigare i ett antal fossilfria energislag, främst vindkraft, vattenkraft och teknik för energilagring i form av vätgas.