SKB:s slutförvarssystem godkänns av regeringen

Fotomontage av Kärnbränsleförvaret i Forsmark, ovan och under jord. Tunnelsystemets totala längd uppgår till drygt 60 kilometer. Under jord är förvaret tre till fyra kvadratkilometer stort. Det placeras på ett djup av 500 meter. Foto: Lasse Modin

Regeringen har i dag beslutat att ge SKB tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Fotomontage av Kärnbränsleförvaret i Forsmark, ovan och under jord. Tunnelsystemets totala längd uppgår till drygt 60 kilometer. Under jord är förvaret tre till fyra kvadratkilometer stort. Det placeras på ett djup av 500 meter. Foto: Lasse Modin

– Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt, säger SKB:s vd Johan Dasht. 

SKB:s slutförvarsprojekt innebär investeringar på i storleksordningen 19 miljarder kronor och kommer att skapa cirka 1 500 arbetstillfällen. Projekten finansieras av redan fonderade medel ur kärnavfallsfonden.

– För SKB innebär beslutet att vi ytterligare stärker vår position som världsledande på området. Slutförvaret skapar också långsiktiga lösningar för elproduktionen och blir därmed vårt bidrag till målet att kunna leva fossilfritt inom en generation, säger Johan Dasht.

SKB har arbetat med forskning och teknikutveckling kring slutförvaret i över 40 år, i samarbete med andra experter från universitet, forskningsinstitut och lärosäten både i Sverige och utomlands. Slutförvarsmetoden har granskats och bedömts av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen. Också värdkommunerna Östhammar och Oskarshamn har arbetat med frågeställningarna under lång tid och därmed tagit ett stort nationellt ansvar för att Sverige ska få ett fungerande slutförvarsystem på plats.

– Vår ansökan har genomgått en omfattande granskning där det tydligt har framgått att SKB:s slutförvarsmetod klarar de högt ställda kraven på säkerhet för människor och miljön. Vi har en säker och trygg slutförvarslösning som vi är mycket stolta över, säger Johan Dasht.

Nästa steg i tillståndsprocessen är nu att Mark- och miljödomstolen ska fastställa villkor för anläggningarna. Strålsäkerhetsmyndigheten ska också besluta om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen. Först när alla tillstånd är på plats kan byggprojekten inledas, därefter tar det cirka 10 år att bygga Kärnbränsleförvaret.