Nordiska elbörsen noterar det lägsta elpriset sedan maj 2021

Foto: Bixia

Samtidigt som regeringen presenterade sitt stöd till elkunder som drabbats hårt av vinterns höga elpriser faller priset på den nordiska elbörsen till den lägsta noteringen sedan maj. Det är dock ett kortvarigt fall till följd av de kraftiga vindarna. Redan under nästa vecka väntas priset stiga igen även om det blir betydligt lägre än decemberpriserna, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

Veckan inleddes med höga priser, i måndags låg spotpriset på 1,75 kronor per kWh, imorgon torsdag är det nere på 35 öre, vilket är det lägsta dygnsmedlepriset sedan den 22 maj förra året.

– Vädret har just nu en extrem påverkan på elpriset. Vid lågtrycksdominerat väder kan vi se att priset sjunker till under 50 öre per kWh, men vid nya högtryck kan det återigen att stiga upp till nivåer upp mot 2 kronor eller högre i södra Sverige, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Det har också varit några milda veckor över Europa där uppvärmningsbehovet minskat med lägre bränslepriser som följd. Och här i Sverige har vi just nu milda temperaturer för årstiden, i morgon beräknas temperaturen ligga på åtta grader över det normala. Lågtrycken fortsätter i nästa vecka även om det inte blir fullt så milt.

Vindkraftsrekord i morgon

Lågtrycket med kraftiga vindar gör att vindkraften producerar på topp, denna vecka räknar Bixia med en rekordnotering på cirka 460 GWh under morgondagen.

– Det är temperaturen tillsammans med vindkraften som gör att elpriset sjunker just nu. Riklig vind även i Tyskland gör att även mellersta och södra Sverige får riktigt låga priser några dygn framåt. Ringhals 3 är åter i full produktion och redan i slutet av januari kommer det finska nybyggda kärnkraftverket Olkiluoto 3 att börja med kortare testperioder vilket gör att tillgången på el i Norden kommer att öka under året, säger Johan Sigvardsson.   

Den allra främsta orsaken till att elpriset varit så högt förra året och inledningen på detta år är att priset på kol och gas varit höga till följd av att den globala ekonomin tagit fart och att efterfrågan vida överstigit tillgången. Eftersom Norden har fått två nya exportkablar till kontinenten, där det används mer fossil kraft, har våra elpriser i Norden kopplats starkare till de europeiska priserna.

Enligt Johan kommer vi få vänja oss vid ett högre elpris, men inte på samma höga nivåer som i december.  

– Tittar man på prisnivån som helhet över året kommer vi få ett högre pris generellt, jag tror att det kommer ligga på omkring 50 öre per kWh ett normalår framöver, avslutar han.