Vattenfall startar pilotprojekt vid värmeverket i Jordbro

Foto: Vattenfall

Vattenfall och dataföretaget Cloud&Heat Technologies har inlett ett partnerskap med ett gemensamt pilotprojekt för att leverera fossilfri, kraftfull datorkapacitet. Datacentret, i Jordbro utanför Stockholm, är utrustat med avancerade servrar för artificiell intelligens och högpresterande datorapplikationer och installerat för att utnyttja överskottsvärme från datacentret i det intilliggande fjärrvärmeverket.

Det nya datacentret består av två containrar placerade vid Vattenfalls biobränslebaserade fjärrvärmeverk i Jordbro, söder om Stockholm. Vattenfall tillhandahåller infrastrukturen och det fysiskt säkrade platsutrymmet, Cloud&Heat Technologies driver dataverksamheten och bidrar tillsammans till en koldioxidfri datorprocess.

- Efterfrågan på högpresterande datorkapacitet till låga kostnader ökar snabbt, särskilt för Internet of Things & Artificiell Intelligens-applikationer. Vår nya svenska datacenterpilot är redo för drift för kunder som förväntar sig kostnadseffektiv, pålitlig och fossilfri datorkapacitet, säger Birger Ober, projektledare på Vattenfall.

Tjänsten som tillhandahålls av Cloud&Heat Technologies är en fullservad tjänst för exempelvis maskininlärning och artificiell intelligens.

Med tanke på den ökande betydelsen och efterfrågan på hållbar IT-kapacitet, planerar Cloud&Heat Technologies och Vattenfall att utveckla detta projekt och tillhandahålla fler prospekteringslösningar för att främja ytterligare hållbar datainfrastruktur.