Portugal planerar bli kolfritt vid årsskiftet

Beslutet är en del av EDP: s avkolningsstrategi, som innebär att anläggningar på den iberiska halvön stängs tidigare än planerat, säger det portugisiska EDP - Energias de Portugal.

Sines kolverk i Portugal har stängts ner och nu har landet bara ett kvarvarande kolkraftverk i drift, vilket planeras att stängas i november.

Det portugisiska energiföretaget EDP ( Energias de Portugal) tillkännagav beslutet att stänga Sines kolverk i Sines i juli förra året, vilket var två år tidigare än planerat, från 2023 till 2021. EDP: s ursprungliga planer var att stänga Sines 2030.

Det nya beslutet är "en del av EDP-gruppens strategi för avkolning" som togs i ett sammanhang där energiproduktionen i allt högre grad är beroende av förnybara källor, sade företaget. 

EDP: s beslut att påskynda avvecklingen av kol var en naturlig följd av denna energiomställningsprocess, som är helt i linje med de europeiska koldioxidneutrala målen och landets nationella energi- och klimatplan, som lägger tonvikten på förnybar energi, sade en representant från  EDP. Portugals utfasning av kol tar nu ett stort kliv framåt.