Svag oljeprisutveckling efter senaste uppgång

Bensinstation på kvällen. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: ElasticComputeFarm

Oljepriserna sjönk på tisdag morgon efter att USA: s president Donald Trump återvände till Vita huset från sjukhuset efter att ha tagits in för behandling för covid-19 sedan fredag ​​medan en ny storm närmar sig USA från Mexikanska golfen.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 41,52 dollar på tisdag morgon den 6 oktober mot 41,54 dollar på eftermiddag dagen innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 39,40 dollar mot 39,39 dollar på måndag eftermiddag den 5 oktober.

Oljepriserna sjönk kraftigt på fredagen den 2 oktober när Trump togs in på sjukhuset, men de klättrade sedan mer än 5 procent på måndagen den 5 oktober efter att presidenten sa att han skulle återvända till Vita huset. Producenterna hoppades att man kunde komma överens om ett nytt amerikanskt stödpaket för att motverka effekterna av koronaviruspandemin.

Oljepriserna stöds också av en förlängd strejk i Norge som har stängt sex olje- och gasfält till havs, och uSA evakuerar oljeplattformar vid Mexikanska golfen innan orkanen Delta når delstarna Louisiana och Florida.

- Det här är faktorer på utbudssidan som har förändrats under det senaste dygnet och bidragit till prisökningen, säger Laclan Shaw, chef för National Australia Bank, till Reuters.

På tisdagskvällen riktas oljeinvesterarnas ögon på oljelagerdata från American Petroleum Institute och onsdagens officiella uttalande från den amerikanska regeringen. Här räknar analytiker med en ökning av råoljelagret med 400 000 fat jämfört med siffrorna från vecka 40.