Inobat Auto bygger batterifabrik i Slovakien

Slovakiens satsar på att bli ledande batteriproduktion. Arkivbild

Inobat Auto, ett FoU- och batteriproduktionsföretag som tar fram energilösningar för elfordon, har säkrat finansiering för att bygga en tillverkningsenhet för bilbatterier i Slovakien. Den slovakiska regeringen investerar 100 miljoner euro i första fasens finansiering för att producera avancerad batteriteknik med potential att förse uppskattningsvis 240 000 elfordon med banbrytande batteriteknik.
 
I nära samarbete med elfordonstillverkare kommer Inobat att bygga en produktionslinje för skräddarsydda batterier för den globala elbilsmarknaden, som förväntas växa 40 gånger under det kommande decenniet.

Investeringen understryker Slovakiens önskan att bli ledande inom teknikinnovation och batteriproduktion. Europa beräknas ligga fem år efter Asien i sin batteriteknolog.
 
Marian Bocek, grundare, InoBat Auto kommenterar: ”Inobat är inställd på att möta några av de största utmaningarna för elfordonsindustrin. När vår andra investeringsrunda avslutas nästa månad kommer vi att kunna tillämpa vår senaste teknik för att producera batterier som avsevärt kommer att minska laddningstiden och förbättra batteritiden för elfordon".