Växjö Energi testar koldioxidinfångning

Sandviksverket, Växjö Energi. Foto: Jonas Ljungdahl

Växjö Energi står värd för ett sommarprojekt där en mobil anläggning för koldioxidinfångning testas. Samarbetet sker med leverantören Sumitomo SHI FW (SFW).

"Vi ser fram emot att samla in värdefull data för att kunna utveckla en permanent lösning för Sandviksverket. Med vår helt fossilfria energiproduktion har vi potential att nå negativa utsläpp i Växjö," säger Erik Tellgren, VD för Växjö Energi.

Mobil testanläggning

SFW tillhandahåller den mobila anläggningen för koldioxidinfångning, som kommer att installeras på Sandviksverket under maj-juni. Anläggningen är planerad att börja köras i slutet av juni.

Tekniken för koldioxidavskiljning från rökgaser kallas HPC (hot potassium carbonate). Den är en etablerad industriell metod som används för att separera koldioxid och erbjuder fördelar såsom låg energiförbrukning och hög kostnadseffektivitet.

"Vi är glada att få testa HPC-lösningen med Växjö Energi, som är ett energibolag med starkt fokus på hållbar utveckling. Verkliga driftförhållanden ger oss möjligheten att ytterligare optimera tekniken. Detta är ett utmärkt exempel på hur företag kan samarbeta för att bidra till samhällets klimatmål," säger Frank Ligthart, VP för Circular Carbon på SFW.

Testanläggningen kommer att vara igång fram till slutet av september. Efter testperioden kommer insamlad data att analyseras för att bedöma hur bra lösningen fungerar med Sandviksverkets specifika behov.

Koldioxidinfångning i Växjö

Växjö Energi är ett av de första energibolagen i världen att satsa på koldioxidinfångning för att uppnå negativa utsläpp. Målet är att ha en permanent anläggning på plats 2028, med en potential att fånga upp cirka 200 000 ton koldioxid per år. Mer information om satsningen på koldioxidinfångning finns på veab.se/bio-ccs.