Jönköping Energi inför effekttariff

Foto: Pichitme

Jönköping Energi Nät inför effekttariff den 1 maj 2024. Först kommer kunder med en säkring på 80 A eller mer samt högspänningskunder att omfattas av effekttariffen. Sedan kommer kunder med säkring på 16-63 A, utom lägenhetskunder, att övergå till effekttariff i nästa steg.

Effekttariffen baseras på de två högsta timförbrukningarna under en månad, vilket är de tider då effektuttaget är som högst. Elmätaren i fastigheten mäter ständigt den aktuella effekten och beräknar timförbrukningen.

– Kunder med effekttariff betalar elnätsavgiften baserat på hur mycket de använder elnätet. Detta ger dig som kund en mer rättvis elnätsavgift och ökar din möjlighet att påverka din elnätskostnad. Det kan också innebära att fakturorna varierar mellan olika månader beroende på effektuttag, säger Johan Granath, chef för elnät och stadsnät.

Varför inför Jönköping Energi effekttariff? Allteftersom samhället elektrifieras, exempelvis genom ökad användning av elbilar och industrier, ökar trycket på energisystemet. Högre elanvändning kräver mer elproduktion och utbyggnad av elnätet. För att lyckas behöver elanvändarna använda resurser mer effektivt. För att främja effektiv användning av nätet har Energimarknadsinspektionen beslutat att alla energiföretag måste införa effekttariff senast den 1 januari 2027.

– Effekttariffer kommer införas både för privatpersoner och företag, men inledningsvis gäller de nya tarifferna företag från den 1 maj 2024. Våren 2025 kommer vi att omvandla även kunder med säkring 16-63 A. Vi kommer kontinuerligt att informera och utbilda våra kunder för att säkerställa att de är så förberedda som möjligt, säger Johan Granath.

Mer information Effekttariffen är en nättariff som består av olika avgifter, inklusive minst en rörlig avgift för den effekt som kunden använder, det vill säga mängden el som förbrukas timme för timme.